Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov poate angaja încă 200 de salariaţi, după intrarea în vigoare a unei hotărâri de guvern care majorează numărul de posturi.
Astfel, guvernul a aprobat o hotărâre, propusă de Ministerul Sănătăţii, care prevede că “numărul maxim de posturi la unităţile finanţate integral de la bugetul de stat (...) este de 17.679“. Hotărârea a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, astfel că a intrat în vigoare.
În 16 ianuarie, 360medical.ro a prezentat propunerea Ministerului Sănătăţii, care a motivat proiectul prin faptul că personalul actual este sub normativul în vigoare, iar numărul de solicitări de intervenţii este foarte ridicat în zona Capitalei.
În prezent, serviciile de ambulanţă din subordinea Ministerului Sănătăţii au un număr total de 11.533 de posturi.
Echipajele de pe ambulanţe sunt formate din medic, asistent medical şi ambulanţier (sau şofer de autosanitară) sau, după caz, din asistent medical şi ambulanţier.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, numărul de posturi alocat pentru Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov asigură încadrarea cu personal la nivelul a 50% din normativul de personal.
“Având în vedere faptul că, la nivelul Municipiului Bucureşti, în fiecare zi, se află în plus faţă de populaţia declarată statistic aproximativ 1 milion de persoane, reprezentând elevi, studenţi, diplomaţi, navetişti care au domiciliului în judeţele limotrofe, persoane fără acte, etc., echipajele organizate la nivelul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Iflov sunt solicitate şi în afara programului normal de lucru, fapt care afectează starea de sănătate a personalului implicat”, indica proiectul.
Astfel, iniţiatorii proiectului au menţionat că este necesară suplimentarea numărului de posturi alocat serviciilor de ambulanţă cu 200 posturi în Bucureşti-Ilfov.
În urma majorării numărului de posturi, cheltuielile bugetare suplimentare sunt estimate la 24,35 milioane lei pe an, adică 121.750 lei pe an (sau 10.146 lei brut pe lună) pentru fiecare angajat suplimentar, în medie, potrivit calculelor 360medical.ro pe baza estimărilor bugetare.
Totuşi, impactul net pentru bugetul de stat ar fi de 14,24 milioane lei pe an, deoarece o parte din sumele cheltuite pentru noii angajaţi se va întoarce la buget sub formă de contribuţii sociale şi impozit pe venit.