Studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare de sănătate în ţară

Studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare de sănătate în ţară

Studenţii români înscrişi la o universitate din străinătate şi absolvenţii facultăţilor de medicină din ţară vor beneficia de asigurare medicală gratuită în cadrul sistemului naţional de sănătate, potrivit unui proiect de lege care a trecut zilele trecute de Senat.

,,Senatul a aprobat iniţiativa legislativă pe care am elaborat-o alături de colegul meu, senatorul liberal Adrian Hatos, prin care studenţii români din străinătate vor beneficia de asigurare medicală când vin în România exact precum cei care învaţă în ţară. Proiectul legislativ oferă, de asemenea, aceleaşi drepturi şi absolvenţilor de studii superioare de medicină timp de şase luni după ce au terminat facultatea”, a precizat senatoarea Nicoleta Pauliuc, Preşedintele Comisiei de apărare şi ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.

Prin acest proiect s-a dorit clarificarea unei interpretări legislative a CNAS, care susţinea că studenţii români din străinătate care vin în România nu au aceleaşi drepturi conform legii cu studenţii români care studiază în ţară.

,,Mi se pare absolut normal ca toţi tinerii sub 26 de ani care sunt studenţi să beneficieze de asigurare de sănătate şi dacă învaţă în România, şi dacă învaţă în străinătate. Mai ales că suntem ţara din UE cu cel mai mic procent de absolvenţi de studii superioare – doar 18% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 25 şi 74 de ani la o medie europeană care depăşeşte 30%”, a scris senatoarea Nicoleta Pauliuc, pe pagina sa de Facebook.

Prin introducerea unei astfel de prevederi în lege, activităţile instanţelor de judecată nu vor mai fi grevate de dosarele înaintate de elevi şi studenţi nedreptăţiţi.

Până în prezent, deciziile instanţelor de judecată au fost în favoarea acestor elevi şi studenţi care s-au adresat instanţelor pentru a putea beneficia de dreptul la sănătate.

În privinţa absolvenţilor facultăţilor de medicină, farmacie, stomatologie, aceştia ar trebui să beneficieze de asigurare medicală încă 6 luni de la absolvirea facultăţii, au spus iniţiatorii legii care au motivat că deşi cursurile facultăţii se termină vara, ei nu se pot angaja înainte de-a avea drept de liberă practică, iar pentru aceasta e nevoie de susţinerea examenului de rezidenţiat care are loc în noiembrie.

Chiar şi după susţinerea examenului, procesul de repartiţie mai durează până la angajarea efectivă a acestora.

Vezi şi Legea privind dreptul pacienţilor la medicină personalizată a trecut de Senat

viewscnt