Tarifele pentru prestaţiile DSP şi INSP privind medicina muncii, majorate semnificativ

Tarifele pentru prestaţiile DSP şi INSP privind medicina muncii, majorate semnificativ

Ministerul Sănătăţii a actualizat din nou tarifele pentru prestaţiile efectuate de direcţiile de sănătate publică (DSP) şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), la mai puţin de 3 luni după precedenta modificare. Principala modificare este majorarea semnificativă a tarifelor pentru prestaţiile legate de medicina muncii. 

Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 3.421/2022), publicat luni în Monitorul Oficial. Noul ordin înlocuieşte ordinul ministrului sănătăţii nr. 2.459/2022 (privind aprobarea Listei tarifelor pentru prestaţiile în domeniul sănătăţii publice efectuate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de către Institutul Naţional de Sănătate Publică), intrat în vigoare la finalul lunii august.

Ordinul nr. 2.459/2022 a majorat semnificativ tarifele pentru prestaţiile efectuate de DSP şi INSP, cu cel puţin 25%, şi a introdus noi tipuri de prestaţii.

În noul ordin, principalele modificări sunt la tarifele pentru prestaţii referitoare la medicina muncii, care cresc semnificativ, celelalte tarife rămânând la nivelul stabilit în luna august.

Astfel, tariful pentru determinarea şi evaluarea expunerii la zgomot se majorează cu 87,5%, de la 80 lei la 150 lei pentru un loc de muncă, cel pentru determinarea efortului profesional preponderent fizic - de la 90 lei la 235 lei pe loc de muncă (+161%), iar cel pentru un examen clinic general urcă de la 45 lei la 80 lei (+77%) pentru o persoană.

În schimb, tariful pentru examenul bacteriologic al sputei şi pentru o antibiogramă rămâne la nivelul de 32 lei, cel pentru determinarea titrului ASLO- 25 lei, iar cel pentru reacţia Wright - 10 lei.

De asemenea, tariful pentru examenul serologic pentru HIV se menţine la 44 lei, în cazul unui test rapid, şi la 39 lei în cazul metodei ELISA.

viewscnt