Teleradiologia, reglementată oficial în România

Teleradiologia, reglementată oficial în România

Teleradiologia este un serviciu medical în cadrul telemedicinei, care constă în transmiterea electronică a imaginilor radiologice, cu ajutorul tehnologiilor digitale, în scopul interpretării lor de către specialiştii în radiologie-imagistică medicală şi stabilirii unui diagnostic. Serviciul a fost reglementat oficial în România de Ministerul Sănătăţii, prin aprobarea normelor specifice de organizare şi funcţionare a teleradiologiei. 

Normele au fost aprobate prin ordinul ministrului Sănătăţii nr. 1.584/2023, publicat miercuri în Monitorul Oficial.

"Obiectivele serviciilor de teleradiologie constau în: creşterea accesibilităţii pacienţilor la diagnosticul radiologic şi, prin aceasta, sprijinirea nevoilor pacienţilor; sprijinirea unităţilor sanitare care nu au disponibil suficient personal medical calificat pentru interpretarea examinărilor radioimagistice; sprijinirea pacientului şi a unităţii medicale în obţinerea unei alte opinii medicale", se arată în normele specifice.

Potrivit actului normativ,  teleradiologia este un serviciu medical care constă în:

  • transmiterea electronică a imaginilor radiologice cu ajutorul tehnologiilor digitale de captare a imaginii, în scopul interpretării lor de către specialiştii în radiologie-imagistică medicală şi stabilirii unui diagnostic;
  • schimbul de imagini radiologice şi date referitoare la pacient între entităţi medicale cu locaţii geografice diferite, în scopul interpretării primare a imaginilor sau în vederea consultării experţilor şi revizuirii clinico-imagistice;
  • modalitatea liber asumată de către medicul specialist în radiologie-imagistică medicală sau medicină nucleară de a practica în specialitatea radiologie-imagistică medicală sau medicină nucleară.

În medicina nucleară, telemedicina se referă la reinterpretarea unei examinări imagistice sau obţinerea unei alte opinii medicale.

"Interpretarea datelor aflate pe serverul de imagini al unui aparat nu constituie teleradiologie, indiferent de distanţa fizică dintre server, aparat şi punctul de interpretare, dacă serverul furnizează datele direct punctului de interpretare, fără interpunerea unei conexiuni de reţea sau dacă aparatul şi punctul de interpretare se găsesc în aceeaşi clădire", se arată în norme.

Teleradiologia implică cinci părţi: pacientul (prin datele şi imaginile care fac obiectul acestui tip de practică medicală), medicul (solicitant, care indică efectuarea unei examinări de radiologie-imagistică medicală), structura de asistenţă medicală (beneficiar, care utilizează şi beneficiază de rezultatele serviciului de teleradiologie), medicul specialist în radiologie-imagistică medicală sau medicină nucleară (radiolog, executant direct al actului medical de teleradiologie) şi entitatea furnizoare a serviciului de teleradiologie (furnizor).

Reglementarea acestui serviciu medical era necesară în condiţiile în care o ordonanţă de urgenţă aprobată de guvern în 2020 (care a reglementat furnizarea de servicii medicale prin telemedicină) prevede că serviciile care pot fi furnizate şi prin telemedicină sunt teleconsultaţia, teleexpertiza, teleasistenţa, teleradiologia, telepatologia şi telemonitorizarea.

De asemenea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, afirma că instituţia pe care o conduce intenţionează să introducă în contractul-cadru mai multe tipuri de servicii legate de telemedicină, inclusiv teleradiologia.

viewscnt