Trei ministere şi CNAS au semnat un protocol pentru creşterea accesului pacienţilor cu autism la servicii integrate de sănătate

Trei ministere şi CNAS au semnat un protocol pentru creşterea accesului pacienţilor cu autism la servicii integrate de sănătate

Ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Educaţiei şi Casa Naţională de Asigurără de Sănătate (CNAS) au semnat marţi un protocol de colaborare care prevede implementarea unor măsuri în vederea creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie.

În cadrul protocolului vor fi alocate fonduri pentru a asigura pacienţilor cu tulburări de spectru autist accesul la 5 ore de terapie complementară actului medical pe săptămână, oferită de specialişti în psihoterapie şi psihopedagogie specială.

Obiectivele protocolului vizează crearea unui subprogram în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, organizarea şi desfăşurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor şcolari şi asistenţilor sociali, potrivit unui comunicat de presă al CNAS.

De asemenea, va fi avută în vedere şi instruirea familiilor copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist.

Protocolul se va derula începând cu a doua jumătate a acestui an, pe o perioadă de trei ani.

CNAS decontează serviciile medicale de psihiatrie pediatrică, precum şi serviciile psihologice, de logopedie, kinetoterapie şi fiziokinetoterapie, conexe actului medical, necesare pacienţilor cu tulburări din spectrul autist, dar şi cele de consiliere a familiilor persoanelor respective.

"Pentru stimularea acordării ajutorului necesar în cazurile de tulburări din spectrul autist, instituţia are în plan ca în acest an să majoreze numărul de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Totuşi, rămâne în continuare o problemă numărul mic al medicilor specializaţi în psihiatrie pediatrică din ţară", se arată în comunicatul CNAS.

În 2007, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a instituit Ziua Mondială a Conştientizării Autismului ca una dintre cele şapte zile oficiale ale forului mondial legate de probleme de sănătate.

"Nu există niciun tratament medicamentos specific pentru autism, chiar dacă în unele cazuri este necesară administrarea de calmante. Cu toate acestea, multe din persoanele afectate pot fi integrate în societate, cu ajutorul terapiilor psihiatrice şi psihologice, a unor metode speciale de educaţie şi mai ales cu ajutorul, răbdarea, dăruirea şi afecţiunea celor din jur", afirmă aceeaşi sursă.

În lume, unul din 160 de copii are o tulburare din spectrul autist, iar prevalenţa acestor afecţiuni tinde să crească, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

viewscnt