Directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, dr. Sebastian Toma, solicită Ministerului Sănătăţii să includă tratamentul pacienţilor atacaţi de urs într-un program naţional, din cauza costurilor foarte mari, de până la 16.000 de lei pentru o persoană, greu de suportat pentru multe spitale.
Un astfel de program ar fi util şi nu foarte costisitor pentru bugetul naţional, în condiţiile în care numărul pacienţilor care necesită un astfel de tratament este relativ redus.
Potrivit medicului braşovean, pacienţii necesită două tipuri de terapii, una de bază şi una profilactică, a complicaţiilor leziunilor provocate prin atacul de urs, cu costuri ce sunt foarte mari.
"Dacă un pacient a fost internat la un spital, spitalul solicită un medic care să realizeze un consult interdisciplinar, prin care să recomande o primă terapie, după care administrarea de imunoglobulină se face la solicitarea spitalului respectiv (...)", a afirmat dr. Toma, citat de Agerpres.
În prezent, costul tratamentului se situează între 8.000 şi 16.000 de lei, medicaţia fiind administrată în funcţie de greutatea persoanei.
"Un spital care primeşte în prezentare cinci-şase astfel de pacienţi trebuie să cheltuie o sumă foarte mare. Eu consider că - şi e o idee pe care şi alţi specialişti în boli infecţioase au îmbrăţişat-o, având în vedere numărul relativ mic de pacienţi muşcaţi de urs - s-ar preta pentru un program naţional, în care instituţiile medicale la care aceşti pacienţi se prezintă să poată fi degrevate de o supraîncărcare financiară, greu de surmontat prin indicatorii de spitalizare realizaţi", a mai spus medicul.