Un proiect de lege votat de Senat şi aflat în prezent în dezbatere în Camera Deputaţilor introduce servicii medicale în ambulatoriu mobil pentru comunităţile defavorizate din ţară.
Proiectul de lege completează Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Principalele modificări propuse sunt introducerea conceptului de ambulatoriu mobil prin intermediul căruia se pot acorda servicii medicale de specialitate, includerea activităţii de asistenţă medicală mobilă în programul normal de lucru al medicilor şi posibilitatea efectuării în caravane a stagiilor de practică pentru studenţi.
De asemenea, proiectul prevede includerea medicilor rezidenţi şi a studenţilor în caravane şi colaborarea cu medicina de familie şi cu ceilalţi furnizori de asistenţă medicală, includerea furnizorilor de servicii conexe actului medical în caravanele medicale, menţionarea şi asigurarea unei surse de finanţare, crearea cadrului legal pentru decontarea serviciilor medicale acordate prin intermediul asistenţei medicale mobile, crearea mecanismului de colaborare între asistenţa medicală comunitară şi asistenţa medicală mobilă de specialitate, crearea mecanismului de colaborare între moaşe şi asistenţa medicală mobilă de specialitate.
"Asistenţa medicală mobilă are ca scop furnizarea de servicii medicale, în regim mobil, în zone cu acoperire deficitară a serviciilor de sănătate, pentru prevenţie şi profilaxie, screening-ul afecţiunilor medicale prevalente, control medical periodic, general şi de specialitate, precum şi livrarea medicamentelor din programele naţionale de sănătate, la domiciliu, atât pentru bolnavii cronici cât şi pentru pacienţii cu patologii acute, beneficiari ai asistenţei medicale în regim mobil", se arată în proiect, în forma aprobată, cu unele amendamente, de comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.
Potrivit proiectului, serviciile de asistenţă medicală mobilă vor fi acordate cu prioritate gravidelor, copiilor şi altor categorii de persoane vulnerabile din zonele defavorizate care se confruntă cu lipsa cabinetelor de medicină de familie, a medicilor de familie sau a asistenţilor medicali comunitari.
De asemenea, serviciile de asistenţă medicală mobilă sunt furnizate şi persoanelor care nu sunt înscrise la medicul de familie, celor care nu au documente de identitate, copiilor, adolescentelor însărcinate şi mamelor adolescente care nu au reprezentant legal, precum şi persoanelor care nu au card de sănătate.
Introducerea acestor servicii medicale mobile vine în contextul în care datele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localităţile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienţi medici de familie.
Asistenţa medicală mobilă va fi asigurată de către medicii de specialitate împreună cu alt personal specializat şi autorizat, cu sprijinul lucrătorilor sociali şi asistenţilor medico-sociali ai organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii.
În cadrul asistenţei medicale mobile se acordă servicii medicale prin două tipuri de structuri: cabinete şi unităţi medicale mobile organizate pe baza unor norme aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii şi caravane medicale, organizate în clădiri cu autorizaţie sanitară de funcţionare sau în corturi medicale special amenajate.
Caravanele medicale pot fi organizate temporar şi în unităţi medicale ambulatorii de specialitate, cabinete de medicină de familie, centre comunitare integrate, corturi special amenajate, rulote sau vehicule echipate corespunzător furnizării de servicii medicale mobile, construcţii modulare, şcoli, cabinete şcolare şi săli de sport, potrivit actului normativ.
SERVICII ŢINTITE PENTRU MAME MINORE
O miză importantă pentru proiectul de act normativ este asigurarea de servicii medicale ţintite pentru gravidele şi lăuzele minore (cu vârsta de sub 18 ani), în condiţiile în care România este pe primul loc în UE la acest capitol, iar mortalitatea innfantilă este ridicată.
Astfel, mamele minore vor beneficia de asigurarea cu prioritate a serviciilor de sănătate preventive sau curative şi a consulturilor medicale de specialitate desfăşurate prin intermediul ambulatoriilor mobile, al cabinetelor, unităţilor mobile şi al caravanelor medicale.
"În cazul identificării gravidelor şi a lăuzelor care nu au împlinit 16 ani, asistenţii medicali comunitari şi moaşele vor sesiza serviciile sociale locale şi unităţile de învăţământ pentru aplicarea măsurilor de protecţie socială necesare, susţinerea continuării participării şcolare, inclusiv protecţia împotriva oricărei forme de abuz sexual", se arată în document.
La indicaţia medicului de familie, gravidei aflate în situaţie de vulnerabilitate socială i se va asigura decontarea transportului intrajudeţean sau interjudeţean, pentru deplasarea la spital, în vederea urmăririi sarcinii, mai prevede proiectul.