Unele spitale din România urmează să redistribuie paturile între secţii, în funcţie de gradul de ocupare

Unele spitale din România urmează să redistribuie paturile între secţii, în funcţie de gradul de ocupare

Unele spitale din România urmează să redistribuie paturi de la secţiile cu grad de ocupare mai mic către cele cu grad de ocupare mai mare, chiar dacă numărul total de paturi rămâne neschimbat, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o discuţie cu managerii spitalelor din judeţul Neamţ.

Declaraţia vine după ce Ministerul Sănătăţii a publicat un proiect de ordin care prevede menţinerea, în 2019, a numărului de paturi din spitale la nivelul din ultimii trei ani, de 119.579, din care peste 33.000 de paturi (28% din numărul total la nivel naţional) sunt în unităţile medicale din Bucureşti şi din judeţele Iaşi şi Cluj.

"La unele spitale vom face redistribuiri, de la o secţie la alta. De exemplu, un spital are 30 de paturi de chirurgie şi un indice de utilizare de 50%. Asta înseamnă că, 15 zile pe lună, secţia este goală, ceea ce nu este în regulă. Pe de altă parte, la medicină internă, gradul de ocupare este peste 100%. Deci, redistribuim paturi de la chirurgie la medicină internă”, a declarat Sorina Pintea, citată într-un comunicat al ministerului.

Prin hotărârea de guvern aprobată pentru perioada 2017-2019, numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum şi cu sanatoriile şi preventoriile din România a fost menţinut la nivelului anului 2016, de 119.579 de paturi.

Din numărul total de paturi aprobate, cele mai multe sunt concentrate în Bucureşti (20.331) şi judeţele Iaşi (6.859) şi Cluj (6.237). În cinci judeţe din România există mai puţin de 1.000 de paturi în spitale: Ilfov (644), Giurgiu (683), Ialomiţa (775), Tulcea (790) şi Călăraşi (953).

viewscnt