UPDATE: Asociaţiile studenţilor în medicină solicită autorităţilor să găsească soluţii pentru organizarea examenului de rezidenţiat în 17 noiembrie; Ministrul Sănătăţii ar putea anunţa vineri primele soluţii

UPDATE: Asociaţiile studenţilor în medicină solicită autorităţilor să găsească soluţii pentru organizarea examenului de rezidenţiat în 17 noiembrie; Ministrul Sănătăţii ar putea anunţa vineri primele soluţii

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), care reprezintă 11 organizaţii studenţeşti medicale, solicită autorităţilor să găsească soluţii pentru organizarea examenului de rezidenţiat din acest an la data programată, în 17 noiembrie.

Federaţia arată, într-un comunicat, că “doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei sensibile în care se afla examenul de rezidenţiat programat în data de 17 noiembrie 2019 şi importanţei vitale a acestuia pentru absolvenţii din domeniul sănătăţii”.

UPDATE: Preşedintele FASMR, Teodor Cristian Blidaru, a anunţat joi, pe o reţea de socializare, că reprezentanţii federaţiei au avut o convorbire telefonică cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a promis că se fac eforturi pentru identificarea unor soluţii.

"Doamna Ministru şi-a exprimat dorinţa cu privire la deblocarea situaţiei şi ne-a asigurat că se lucrează la identificarea unei soluţii viabile pentru toate instituţiile implicate. De asemenea, ne-a informat că mâine va avea loc o conferinţă de presă în cadrul căreia mai multe detalii şi posibile soluţii vor fi prezentate", a precizat Teodor Cristian Blidaru.

Anterior, federaţia a făcut un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administraţia Prezidenţială, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor “spre a soluţiona această situaţie înainte de a devenii o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital şi integrarea pe piaţa muncii a mii de absolvenţi de medicină din România”.

Reprezentanţii studenţilor în medicină subliniază că, după şase ani de facultate, zeci de examene şi sute de ore de practică în spitale, examenul de rezidenţiat reprezintă ocazia pentru studenţi să îşi demonstreze cunoştinţele acumulate.

“Examenul de rezidenţiat reprezintă primul pas realizat de absolvenţii facultăţilor de medicină în direcţia intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piaţa muncii în România”, menţionează reprezentanţii studenţilor.

Pentru desfăşurarea examenului este nevoie ca metodologia de organizare, comisiile de specialitate şi numărul de locuri să fie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Educaţiei.

Însă ordinul nu poate fi semnat în prezent din cauza absenţei Ministrului Educaţiei.

“Examenul de rezidenţiat este mult mai mult decât un examen pentru studenţii şi absolvenţii medicinişti, este momentul la care am sperat şi pentru care ne-am pregătit timp de şase ani, care marchează împlinirea vocaţiei unei generaţii întregi de viitori medici”, a declarat preşedintele FASMR, Teodor Cristian Blidaru.

“Colegii noştri mai mari, acum absolvenţi, s-au pregătit pentru acest examen al maturităţii medicale şi nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînţelegeri politice între instituţiile statului. FASMR este alături de absolvenţi şi solicită soluţionarea acestei crize, pentru ca examenul să se poată susţine la data anunţată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiţii optime”,  a mai spus Blidaru.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România este o organizaţie neguvernamentală studenţească, care reprezintă interesele a 11 organizaţii studenţeşti medicale, reprezentând peste 24.000 de studenţi la medicină.

viewscnt