Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, susţine că nu este de acord cu viziunea fostului ministru de comasare sau desfiinţare a centrelor de permanenţă, intenţionând extinderea şi eficientizarea acestora, după o analiză.
“În acest moment, pe agenda ministrului Sănătăţii, Victor Costache, nu există niciun demers, niciun document sau ordin care să vizeze desfiinţarea centrelor de permanenţă”, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat.
“Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, nu agreează viziunea Sorinei Pintea de comasare sau desfiinţare a centrelor de permanenţă, ci dimpotrivă va analiza întreaga situaţie pentru extinderea şi eficientizarea acestora”, mai arată ministerul.
Fostul ministru Sorina Pintea a declarat anul trecut că unele centre de permanenţă vor fi desfiinţate pe motiv că au ”eficienţă zero”, argumentând că numărul prezentărilor la unităţile de primiri urgenţe din spitale a crescut cu 35% în ciuda existenţei acestor centre.
Mai mult, fostul guvern a creat şi un cadru legal pentru desfiinţarea centrelor, prin ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 61/ 2018, care modifică condiţiile de înfiintare şi desfiinţare a centrelor de permanenţă.
“Ca urmare a evaluării centrelor de permanenţă realizate în anul 2018 şi a controalelor efectuate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, condus la acea vreme de Sorina Pintea, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă nr. 61 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004, privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanentă, prin care a fost introdusă şi noţiunea de desfiinţare a centrelor de permanenţă (în baza deciziei emisă de către directorul executiv al Directiei de Sănătate Publică)”, precizează ministerul.
În urma aprobării OUG 61/2018, Ministerul Sănătăţii a demarat procedurile de stabilire a noilor criterii de înfiinţare, respectiv desfiinţare a centrelor de permanenţă, în vederea punerii în aplicare a ordonanţei.
În perioada septembrie 2018-septembrie 2019 a avut loc procesul de elaborare şi consultare cu comisiile de specialitate şi directiile de sănătate publică judeţene, în vederea modificării cadrului legislativ.
Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii a solicitat în 14 octombrie 2019, printr-o adresă, DSP şi Comisiei de Medicină de Familie puncte de vedere cu privire la modificarea normelor referitoare la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. Prin răspunsurile primite, DSP a solicitat şi emiterea criteriilor de desfiinţare a centrelor de permanenţă.
În 6 noiembrie 2019, la două zile după învestirea noului guvern, Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii a revenit cu adresa anterioară, “fără consultarea şi acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătăţii, solicitând din partea DSP-urilor harta privind distribuţia centrelor (inclusiv în localitaţile urbane care au organizate mai mult de un centru de permanenţă), populaţia arondată centrului, numărul de persoane care s-au prezentat la centrul de permanenţă şi serviciile acordate”, suţine ministerul.
Documentul privind centrele de permanenţă a fost prezentat recent în mass-media, ministerul precizând că acesta “a fost elaborat în data de 6 noiembrie, fără consultarea şi acordul prealabil al actualei conduceri a Ministerului Sănătăţii şi reprezintă viziunea fostului ministru Sorina Pintea, privind comasarea şi reorganizarea centrelor de permanenţă”.
Programul de guvernare actual nu prevede nicio măsura care vizează desfiinţarea unor unităţi medicale în general, sau centre de permanenţă în particular, potrivit noului ministru.