Cele două mari federaţii sindicale din sistemul sanitar public au început acţiuni de protest săptămâna trecută, pentru a obţine rezolvarea revendicărilor angajaţilor, mai ales de natură salarială. În faţa protestelor, Guvernul a aprobat joi o ordonanţă de urgenţă (OUG) care măreşte salariile pentru o parte din personalul medical şi auxiliar din spitale. O altă măsură pregătită de Executiv este acordarea de vouchere de vacanţă, în acest an, angajaţilor din Sănătate care nu au beneficiat de acest drept.
Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului publicat de Ministerul Sănătăţii. Valoarea actuală a unui voucher de vacanţă este de 1.450 lei.
Potrivit proiectului, în 2023, "contravaloarea voucherelor de vacanţă pentru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, precum şi în cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate".
Prevederea se aplică doar pentru personalul din sectorul sanitar care, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, nu a beneficiat de vouchere de vacanţă.
Nota de fundamentate a proiectului de act normativ arată că acordarea voucherelor de vacanţă nu s-a efectuat în mod unitar în unităţile sanitare publice, ceea ce a generat discriminări între salariaţii diferitelor unităţi.
"Astfel, în unele unităţi sanitare personalul din cadrul UPU, CPU, medicii rezidenţi, personalul de cercetare etc au beneficiat de vouchere, fiind finanţaţi integral de la bugetul de stat, în timp ce personalul medico-sanitar, TESA, persoanul de deservire, etc nu a benficiat de acest drept, neavând aceeaşi sursă de finanţare", se precizează în document.
Pentru categoriile de personal finanţate în conformitate în prevederile Legii nr. 95/2006, voucherele de vacanţă au fost acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, iar pentru celelalte categorii de personal din veniturile proprii ale unităţii sanitare, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Uniţătile sanitare care au acordat voucherele de vacanţă, au alocat fonduri, în principal, persoanelor care au avut calitatea de angajat al unităţii sanitare la data acordării voucherelor de vacanţă.
Însă multe unităţi sanitare nu au acordat vouchere de vacanţă angajaţilor, nealocând sume pentru această destinaţie în bugetul instituţiei.
Nota de fundamentare nu indică numărul persoanelor din sistemul de Sănătate care ar putea beneficia de această măsură, nici impactul bugetar pentru acest an.