Abordarea multidisciplinară – o necesitate în bolile hepatice

Abordarea multidisciplinară – o necesitate în bolile hepatice

Ficatul este un organ vital, cu multiple funcţii în organism, cu rol în digestie, în producerea de energie şi de substanţe pentru regenerarea ţesuturilor, în eliminarea toxinelor din sânge, în sinteza şi secreţia de bilă, în reglarea nivelului de zahăr în sânge, producerea de albumină, în procesul de coagulare a sângelui, în stocarea de vitamine şi minerale, precum şi în eliminarea toxinelor din organism.

Bolile ficatului pot fi cauzate cel mai frecvent de tulburări ale metabolismului, de infecţii virale, intoxicaţii, afectări ale sistemului imunitar, tumori benigne sau maligne etc. Incidenţa lor este în creştere în ultimele decenii, în special din cauza modului de viaţă sedentar, a alimentaţiei cu un conţinut caloric ridicat, a consumului ridicat de alcool şi încă de la vârste tinere şi nu numai. Se estimează că 1,5 miliarde de persoane ar suferi de o boală cronică a ficatului, în lume. De altfel, bolile hepatice sunt responsabile de aproximativ 2 milioane de decese anual, la nivel global.

Factori de risc pentru afecţiunile hepatice

Pe lângă factorul genetic, care reprezintă un factor de risc important în dezvoltarea unei boli de ficat, stilul de viaţă necorespunzător poate contribui la apariţia şi agravarea afecţiunilor hepatice. Dieta neadecvată, sedentarismul, somnul insuficient, consumul în exces de alcool, fumatul, consumul de alimente bogate în grăsimi, de prăjeli, consumul de substanţe hepatotoxice contribuie la afectarea sănătăţii ficatului. Prin urmare, o intervenţie asupra factorilor de risc modificabili poate preveni sau întârzia afectarea hepatică.

Afecţiuni precum diabetul, obezitatea, hipercolesterolemia pot avea, de asemenea, un impact puternic asupra bunei funcţionări a ficatului. De altfel, unele infecţii virale şi unele deficienţe ale sistemului imunitar sunt responsabile de apariţia unor boli hepatice grave.

Semne şi simptome ale afectării hepatice

Unele afecţiuni ale ficatului, inclusiv boala ficatului gras non-alcoolic, evoluează silenţios şi cauzează foarte rar simptome. Altele, în schimb, sunt caracterizate de prezenţa unor semne şi simptome specifice. Cel mai frecvent simptom este icterul, adică îngălbenirea tegumentelor şi a sclerei în urma prezenţei unei concentraţii crescute de bilirubină în sânge.

În funcţie de tipul de afectare a ficatului, pot fi prezente şi alte simptome:

  • Oboseala cronică;
  • Durerile abdominale, în special pe partea dreaptă;
  • Modificări ale culorii urinei şi scaunului;
  • Stări de greaţă, vărsături;
  • Pierderea apetitului.

Dacă simptomele sunt persistente, se recomandă o evaluare amănunţită a stării de sănătate la medicul gastroenterolog cu experienţă în hepatologie.

Complicaţii ale afectării hepatice

Nediagnosticate la timp şi netratate corespunzător, bolile ficatului pot evolua şi pot duce la complicaţii severe. Ciroza şi cancerul hepatic sunt două dintre cele mai grave complicaţii, cu o rată de mortalitate ridicată. Împreună reprezintă 3,5% din totalul deceselor la nivel mondial.


Alte boli hepatice frecvent întâlnite, şi care pot avea consecinţe serioase, includ:

Investigaţii necesare pentru diagnosticarea afecţiunilor hepatice

Diagnosticarea afecţiunilor hepatice necesită o abordare multidisciplinară, fiind nevoie de o serie de investigaţii specifice pentru a putea stabili cu exactitate cu ce fel de afectare hepatică se confruntă pacientul.

Pentru evaluarea funcţiei hepatice, analizele de laborator constituie un prim pas foarte important. Testarea FibroMax ajută, de asemenea, la stabilirea gradului de afectare hepatică, aceasta combinând rezultatele testelor de laborator cu unele caracteristici ale pacientului, precum vârsta, sexul, greutatea şi înălţimea. Toate aceste rezultate sunt corelate, în funcţie de caz, cu investigaţii clinice specifice cum ar fi ecografia abdominală şi investigaţia Fibroscan cu elastografie tranzitorie, două metode complet neinvazive care permit depistarea bolilor ficatului şi cuantificarea afectării hepatice şi a gradului de fibroză.


În cazuri mai complexe, când ficatul este sever afectat, se poate primi indicaţie pentru efectuarea de alte investigaţii imagistice avansate, precum tomografia computerizată, RMN, PET-CT, dar şi pentru unele proceduri minim invazive, cum ar fi ecoendoscopia sau puncţia biopsie hepatică.

Tratamentul bolilor hepatice

Terapia în cazul afecţiunilor hepatice depinde de tipul afectării hepatice şi de gradul de afectare. Astfel, tratamentul poate varia de la cel medicamentos, schimbarea stilului de viaţă până la tratament chirurgical şi transplant hepatic, în cazurile severe.

Tratamentul optim pentru afecţiunile hepatice este întotdeauna multidisciplinar. Pacientul cu afectare a ficatului are nevoie, în primul rând, de monitorizarea evoluţiei bolii sale, la medicul gastroenterolog specializat în hepatologie. Primele măsuri terapeutice constau în intervenţii asupra stilului de viaţă, iar acestea ar trebui realizate la un medic nutriţionist cu experienţă în bolile hepatice. Sunt multe situaţii în care tratamentul medical (care include şi medicaţia) nu este suficient, iar atunci este necesară intervenţia chirurgicală.


Chirurgia hepatică este, probabil, între cele mai dificile tipuri de chirurgie, astfel că este indicat ca intervenţiile chirurgicale asupra ficatului şi pancreasului să se facă numai de către medici cu experienţă în acest tip de intervenţii şi în secţii specializate, care beneficiază de sprijinul unei secţii de terapie intensivă pregătită pentru orice situaţie. Pentru patologia tumorală, vor fi implicaţi şi specialiştii în oncologie medicală şi intervenţională, cei în radioterapie şi, desigur, anatomopatologii. Pentru hepatitele virale cronice, este de preferat şi implicarea unui medic infecţionist.

Management integrat al bolilor hepatice, la SANADOR

La SANADOR, abordarea bolilor hepatice se face integrat, pacientul putând beneficia de toate serviciile medicale necesare depistării, diagnosticării, tratării şi monitorizării la distanţă a oricărei afecţiuni a ficatului. De la analize medicale la orice tip de investigaţii imagistice, de la servicii de medicină preventivă şi tratamente medicale la tratamente prin endoscopie intervenţională şi radiologie intervenţională, până la chirurgie hepatică şi transplant de ficat, SANADOR asigură pacienţilor acces la servicii complexe şi complete pentru bolile ficatului.

În acest sens, la SANADOR funcţionează Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice, un proiect unic în sistemul medical privat din România, care asigură o abordare multidisciplinară complexă pentru afecţiunile hepatice. Echipele medicale ale Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR sunt alcătuite din specialişti cu competenţe avansate în patologia hepatică, medici empatici şi cu experienţă vastă, care abordează personalizat fiecare caz în parte.

Primul transplant hepatic din sistemul medical privat din România a fost realizat la Spitalul Clinic SANADOR în 2020. Acesta a fost urmat de alte două transplanturi, de asemenea de la donator viu înrudit, unul dintre ele marcând chiar o premieră naţională în domeniul transplantului, prin asistarea laparoscopică a recoltării de la donatorul viu.

viewscnt