Acordul de cooperare în domeniul Sănătăţii cu Cuba, aprobat de guvern. Ce prevede documentul

Acordul de cooperare în domeniul Sănătăţii cu Cuba, aprobat de guvern. Ce prevede documentul

Guvernul a aprobat luni acordul de cooperare în domeniul Sănătăţii dintre România şi Cuba, semnat de miniştrii Sănătăţii din cele două state în 18 octombrie 2022, la Havana. Acordul prevede şapte domenii principale de cooperare, între care medicamentele generice şi esenţiale, inclusiv vaccinuri, şi autorizarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale. 

Acordul, semnat de ministrul Alexandru Rafila cu ocazia unei vizite în Cuba, a fost aprobat prin hotărâre de guvern, fiind publicat în Monitorul Oficial.

Documentul prevede şapte domenii principale de cooperare:

— medicamentele generice şi esenţiale, inclusiv vaccinuri şi asistenţă pentru aprovizionarea cu medicamente;
— accesul populaţiei la asistenţa medicală, inclusiv acoperirea universală cu servicii de sănătate;
— serviciile de sănătate publică;
— politicile farmaceutice;
— prevenirea, supravegherea şi controlul bolilor netransmisibile, inclusiv diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul, precum şi reducerea factorilor de risc al acestora;
— rezistenţa antimicrobiană;
— autorizarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale, precum şi asigurarea calităţii acestora.

"Enumerarea acestor domenii este doar orientativă şi nu exclude cooperarea în alte domenii care vor fi convenite de comun acord de către părţi", prevede acordul.

Acordul aprobat de Executiv înlocuieşte două acorduri mai vechi, primul semnat în perioada comunistă, în 1973, iar al doilea în 1995.

Documentul semnat între cele două ţări este unul succint, de mai puţin de două pagini, având 9 articole.

Principalul efect practic al acordului constă în realizarea de vizite ale specialiştilor sau delegaţiilor, care "vor fi înaintate părţii primitoare de către partea trimiţătoare cu cel puţin două luni înaintea datei propuse pentru vizită", potrivit acordului.

"Numai specialiştii sau delegaţii cu o bună cunoaştere a unei limbi de circulaţie internaţională vor fi nominalizaţi de ambele părţi", mai arată acordul, care este valabil 5 ani şi se reînnoieşte automat dacă nu este denunţat de una dintre părţile semnatare.

viewscnt