Adina Florea, profesor de inteligenţă artificială la UPB: Este important ca specialiştii din sănătate să înţeleagă de ce un sistem de inteligenţă artificială propune un anumit diagnostic

Adina Florea, profesor de inteligenţă artificială la UPB: Este important ca specialiştii din sănătate să înţeleagă de ce un sistem de inteligenţă artificială propune un anumit diagnostic

Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB) este parteneră responsabilă cu aplicarea tehnicilor de inteligenţă artificială (IA) în screening si diagnosticare pentru diferite tipuri de cancer în cadrul proiectului PNRR ,,Centrul Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului", lansat la începutul acestei luni la Bucureşti. ,,Pentru Universitatea Politehnică este o bucurie şi onoare să facă parte din acest proiect extrem de ambiţios şi care va produce o schimbare la nivelul actului medical în România”, a declarat Adina Florea, profesor de inteligenţă artificială la UPB şi directorul centrului de excelenţă în inteligenţă artificială al Universităţii, centru care a dezvoltat inclusiv un parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila” şi ea parteneră în proiectul ,,Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului”.

,,Rolul Universităţii Politehnica în acest proiect este în primul rând să ofere cunoştinţele legate de inteligenţă artificială pentru a sprijini screeningul şi diagnosticarea pe baza tehnicilor de inteligenţă artificială, prin analiza şi interpretarea imaginilor medicale sau a video-ului medical, prin vizualizarea inteligentă a datelor, prin explicabilitate. Este o direcţie foarte nouă în inteligenţă artificială, pentru că de cele mai multe ori, modele de inteligenţă artificială sunt modele obscure de tip black box şi în domenii critice, iar sănătatea este evident un domeniu critic. Este important ca specialiştii din acel domeniu să fie capabili să înţeleagă de ce un sistem de inteligenţă artificială propune un anumit verdict, un anumit diagnostic”, a explicat prof. Adina Florea.

Universitatea Politehnică din Bucureşti va realiza o platformă digitală colaborativă care să accelereze procesele de transformare digitală în cercetare, inovare şi îmbunătăţire a calităţii vieţii pacienţilor care suferă de cancer.

,,Şi în ultimul rând, UPB va avea de asemenea rolul de a crea un repozitor de informaţii în care descoperirile proiectului date ale pacienţilor, date medicale, dar şi informaţii despre entităţi medicale din România să fie toate strânse cu facilităţi de căutare inteligentă”, a spus profesoara de AI.

Prof. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu de la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca este coordonatorul ,,Centrului Naţional de Competenţă în domeniul Cancerului” (CNCC). Acesta a precizat că prin acest proiect ,,creăm un instrument prin care să operaţionalizăm planul de cancer, construim un arhipelag, fiindcă pe diverse insule, mai mici sau mai mari, de competenţă stau universităţi, institute, firme de IT, toate elementele de care avem nevoie pentru a evita ceea ce putem evita, pentru a prelungi supravieţuirea sau a transforma această boală într-o boală cronică şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii. Dacă insulele acestea vor sta veşnic disparate şi nu vor reuşi să conflueze în arhipeleag, pentru ca mai apoi să creeze o reţea naţională, înseamnă că nu am făcut nimic. Banii vin de la Comisia Europeană, prin PNRR şi trebuie să ţinem cont de acest lucru. Avem un ajutor din partea Europei în acest moment, într-o situaţie foarte complicată pentru noi. Ştim că suntem foarte buni în zona de IT şi aici putem să ajutăm foarte mult. Ştim că suntem foarte buni în zona de medicină, dar din păcate nu suntem peste tot la fel şi de aceea este important să creăm această reţea”.

viewscnt