Cu cât persoanele în vârstă iau mai multe antibiotice, cu atât este mai mare riscul de boală inflamatorie intestinală (IBD), sugerează un nou studiu. Această descoperire ar putea explica numărul în creştere al cazurilor de boală Crohn şi de colită ulcerativă, tipuri frecvente de boli inflamatorii intestinale (IBD) apărute în rândul persoanelor în vârstă.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat prescrierile a 2,3 milioane de adulţi cu vârsta de 60 de ani şi peste din Danemarca, care au fost nou diagnosticaţi cu IBD din 2000 până în 2018.
Oamenii de ştiinţă au descoperit o legătură între utilizarea oricărui antibiotic şi rate mai mari de IBD, iar riscul a crescut semnificativ cu fiecare curs de antibiotice.
În comparaţie cu cei care nu au utilizat antibiotice în ultimii cinci ani, o cură de antibiotice a fost asociată cu un risc cu 27% mai mare de un caz nou diagnosticat de IBD, două cure cu un risc cu 55% mai mare şi trei cure cu un risc cu 67% mai mare.
Patru cure au fost legate de un risc cu 96% mai mare şi cinci sau mai multe cure cu un risc cu 236% mai mare, au raportat cercetătorii.
„La adulţii în vârstă, credem că factorii de mediu sunt mai importanţi decât genetica”, a spus prof. dr. Adam Faye, cercetător principal, la NYU Grossman School of Medicine, din New York City.
Studiul a constatat că cei care au luat antibiotice în decursul unui an sau doi ani anteriori au avut cele mai mari rate de IBD, dar riscul a rămas crescut pentru cei care au luat medicamentele în ultimii doi până la cinci ani.
Riscul crescut de IBD a fost găsit pentru toate tipurile de antibiotice, cu excepţia nitrofurantoinei, care este prescrisă în mod obişnuit pentru infecţiile tractului urinar. Antibioticele prescrise de obicei pentru infecţiile gastrointestinale au fost cele mai probabil asociate cu un nou diagnostic de IBD.
„Când te uiţi la pacienţii mai tineri cu diagnostice noi de boală Crohn şi colită ulceroasă, există, în general, un istoric familial puternic. Dar nu este cazul adulţilor în vârstă, aşa că este cu adevărat ceva în mediu care o declanşează”, a spus Faye.
Descoperirile arată că medicii ar trebui să ia în considerare IBD atunci când văd adulţi în vârstă cu noi simptome gastrointestinale, mai ales dacă au un istoric de utilizare a antibioticelor, e de părere Faye, potrivit MedicineNet.com.
Studiul subliniază necesitatea utilizării cu prudenţă a antibioticelor pentru a preveni IBD şi rezistenţa la antibiotice.
„Gestionarea antibioticelor este importantă, dar nici evitarea antibioticelor cu orice preţ nu este răspunsul correct. Dacă nu sunteţi sigur ce trataţi, aş fi precaut. Dacă pacienţii vin cu infecţii clare şi au nevoie de antibiotice, nu ar trebui să fie reţinuţi din cauza acestor constatări”, a afirmat dr. Faye.
Rezultatele detaliate ale studiului vor fi prezentate în 22 mai, la întâlnirea Săptămânii Bolilor Digestive din San Diego.
În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII, mai ales persoane tinere şi chiar copii.