În Europa au fost înregistrate 2,7 milioane cazuri noi de cancer şi 1,3 milioane decese în 2020. În acelaşi an, România avea 98 886 cazuri noi de cancer şi 54.486 decese cauzate de cancer, conform Agenţiei Internaţionale de Cercetări în Cancer. Cât de mult contează diagnosticarea precoce a cancerului în cele mai frecvente forme de cancer, ce tipuri de tratamente pot creşte procentul de supravieţuire şi când se poate vorbi de vindecare în cancer sunt întrebări la care vor răspunde invitaţii dezbaterii Cancer Survivor360, organizată de redacţia 360medical.ro, pe 2 iunie 2022, începând cu ora 18. Adriana Covaciu, pacienta care a învins leucemia mieloidă cronică (LMC), va fi unul din speakerii evenimentului şi va vorbi despre mentalitatea de supravieţuitor de cancer.
Aflată la a doua ediţie, dezbaterea Cancer Survivor360, un eveniment din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, îşi propune să aducă în atenţia publicului larg experienţa medicilor şi poveştile pacienţilor cu diverse tipuri de cancer precum: cancerul pulmonar, pancreatic, colorectal, mamar, tiroidian, leucemia mieloidă cronică. Vor fi expuse nevoile pacienţilor oncologici din România, dar şi soluţiile cu privire la felul în care poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii pacienţilor cu cancer.
,,Eu cred că provocarea principală din România pentru pacienţii cu leucemie mieloidă cronică o reprezintă în primul rând faptul că sunt prea puţini specialişti raportat la numărul de pacienţi. Apoi lipsa unui program care să includă psihologi, astfel încât pacientul nou diagnosticat să înţeleagă ceea ce i se întâmplă. Să fie direcţionat către grupuri suport de pacienţi. De asemenea, lipsa informaţiilor privind cancerul rar în România şi faptul că unii pacienţi cu LMC sunt integraţi diferit în grad de handicap, în funcţie de cunoştinţele medicilor din fiecare sector/judeţ. Există discrepanţe mari în acest sens”, a precizat pentru 360medical.ro Adriana Covaciu, pacientă cu Leucemie mieloidă cronică, membru fondator al Asociaţiei Imunis.
Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, dar şi în România. Îmbătrânirea populaţiei, dar şi alţi factori de viaţă şi calitatea mediului în care trăim, contribuie la tendinţa crescătoare a incidenţei bolii. În România, se estimează că 2 din 5 persoane se vor îmbolnăvi în cursul vieţii de o formă de cancer. Vestea bună este că în ultimii ani ratele de supravieţuire la 5 ani a pacienţilor din multe ţări europene au crescut simţitor.
Dezbaterea online Cancer Survivor360 poate fi urmărită live pe siteul 360medical.ro, pe facebook şi pe youtube, accesul fiind gratuit. Dacă aveţi întrebări pentru speakerii evenimentului, puteţi să le trimiteţi întrebări sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de facebook 360medical.ro. Acestea vor fi preluate în timpul dezbaterii şi în măsura timpului disponibil, speakerii vă vor oferi răspunsurile.