Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: În valul al cincilea al pandemiei de COVID-19 am avut de 4 ori mai puţine decese, lucrurile merg într-o direcţie favorabilă

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: În valul al cincilea al pandemiei de COVID-19 am avut de 4 ori mai puţine decese, lucrurile merg într-o direcţie favorabilă

Numărul mare de decese în România înregistrat în anul 2021, respectiv 300.000, a făcut ca ţara noastră să bifeze un nou record. ,,Este o cifră fără precedent în istoria postbelică a ţării”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, mărturisind că are o anumită satisfacţie fiindcă în valul al cincilea al pandemiei a reuşit să reducă de 4 ori numărul deceselor.

Până astăzi, 66.171 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Sănătăţii.nÎn ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.441 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 1.324 mai puţine faţă de ziua anterioară.

1.221 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 297 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 3.810 cu 293 mai puţine faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 259 persoane.

Din cei 259 pacienţi internaţi la ATI, 225 sunt nevaccinaţi. Din totalul pacienţilor internaţi, 532 sunt minori, 529 fiind internaţi în secţii, cu 34 mai puţini faţă de ziua anterioară şi 3 la ATI, cu 1 mai puţin faţă de ziua anterioară

În intervalul 05.08.2022 (10:00) – 06.08.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 28 decese (21 bărbaţi şi 7 femei) din cauza COVID. Dintre pacienţii decedaţi, 27 prezentau comorbidităţi şi 8 erau vaccinaţi.

În prezent, cele mai multe cazuri noi de COVID sunt în Bucureşti - 1.217 şi în judeţele Timiş - 314, Iaşi - 269, Cluj - 259, Braşov - 218. Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti - 9,96, Ilfov - 7,25, Sibiu - 7,17 şi Timiş - 6,51.

Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 4,11 cazuri la mia de locuitori, iar ministrul Sănătăţii declara în urmă cu o lună că se aşteaptă la 10.000 de cazuri pe zi de COVID-19 în august.

,,Am o anumită satisfacţie că în valul al cincilea al pandemiei am reuşit să reducem de 4 ori numărul deceselor, mult mai mult decât diferenţa între patogenitatea tulpinii Delta, care a fost în toamnă-iarnă şi patogenitatea tulpinii Omicron.

Am reuşit acest lucru pentru că am mutat greutatea de la spitale în zona ambulatorie, adică am oferit acces la servicii de sănătate ambulatorii, testare, evaluare, tratament la medicul de familie în centrele de evaluare. Am testat de două ori mai mult în valul al cincilea decât în valul precedent şi ceea ce a dus şi la o un control mai bun al pandemiei şi am avut de 4 ori mai puţine decese.

În ceea ce priveşte diferenţele de virulenţă între tulpini, studiile au arătat că diferenţa a fost maxim de 2 ori între între decese, iar la nivel internaţional noi am reuşit o reducere de 4 ori. Deci e clar că au au fost vieţi salvate în România şi în plus, cred că am mai reuşit încă un lucru împreună cu colegii mei.

Am oferit acces la servicii medicale în spitale, unităţi sanitare care, din păcate, în cursul anului 2021 nu prea au primit pacienţi cu alte patologii”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.

În opinia ministrului Sănătăţii referitor la valul al şaselea al pandemiei sunt semne că lucrurile merg într-o direcţie favorabilă. În toamnă, Alexandru Rafila intenţionează să deschidă centre de vaccinare anti-COVID-19 şi în unităţi medicale, dacă va exista interes din partea populaţiei.

,,O să promovăm acte normative în acest sens încât toate unităţile medicale să poată să organizeze centre de vaccinare şi împotriva COVID ca să nu existe ştiu eu limitarea accesului oamenilor la vaccinare să trebuiască să meargă la 50 de km să se vaccineze să se poată vaccina mult mai aproape de domiciliu.

Suntem medici, avem pacienţi pe listă şi măcar pacienţii de pe listă ar trebuie să îi vaccinăm dacă ei doresc. Aşa cred eu. Ca să putem să controlăm această campanie de vaccinare, nu în sensul controlului, ci în sensul oferirii accesului la vaccinare pentru pacienţi vom deschide centre de vaccinare în unităţi medicale", a precizat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă susţinută recent.

viewscnt