Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Încercăm să extindem reţeaua de centre de permanenţă în medicina de familie prin PNRR

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Încercăm să extindem reţeaua de centre de permanenţă în medicina de familie prin PNRR

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii vizează îmbunătăţirea activităţii centrelor de permanenţă din România şi doreşte să extindă reţeaua acestora cu ajutorul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). ,,Vor fi dotate 3000 de cabinete de medicină de familie şi se vor construi 30 de ambulatorii de specialitate noi la nivelul intregii ţări prin PNRR”, a declarat ministru Sănătăţii, în conferinţa de presă de astăzi.

,,Avem centre de permanenţă care asigură servicii de medicina de familie şi încercăm să extindem şi să stabilizăm această reţea mai ales în zone rurale sau în localităţile mici în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil. Ne preocupă foarte mult să continuăm această politică, pe care am validat-o în pandemie de asigurare a serviciilor medicale ambulatorii la care cetăţenii să aibă acces în permanenţă, ceea ce duce pe de o parte la uşurarea accesului şi pe de altă parte la evitarea supraaglomerării unităţilor de primiri urgenţă şi a spitalelor care, din nefericire, încă reprezintă în unele localităţi din ţară singurul loc unde cineva care are nevoie de asistenţă medicală se poate adresa”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Finanţarea de care pot beneficia medicii de familie prin PNRR este de circa 60.000 euro acordată din fonduri europene nerambursabile (până la 15.000 Euro pentru renovarea spaţiilor cabinetelor medicale şi până la 45.150 Euro contravaloarea echipamentelor achiziţionate de MS, plus TVA).

În privinţa ambulatoriilor de specialitate ale spitalelor publice din România, sunt alocate 80 milioane euro pentru investiţii, valoarea finanţării este cuprinsă între 500.000 euro şi 2,67 milioane euro (fără TVA) pentru un proiect.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la stadiul actual al spitalelor regionale, spunând că spitalele regionale de la Iaşi şi Cluj Napoca sunt deja în procedura de proiectare.

,,Până în primăvară se vor finaliza proiectele celor două spitale regionale de la Iaşi şi Cluj şi sperăm că în a doua parte a anului viitor să avem proiectul finalizat şi la spitalul regional din Craiova, cel de al treilea care va intra în proiectare în cursul acestei toamne”, a explicat prof.dr. Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că este necesară o perioadă de circa un an de zile după atribuirea proiectării ca să se poată trece la etapa de licitaţie şi de începere a construcţiilor efective.

Tot în perioada următoare cele 25 de obiective de investiţii în asistenţa medicală spitalicească trebuie selectate, dar după aprobarea unei hotărâri de guvern care stabileşte criteriile de eligibilitate din lista iniţială de 49.

viewscnt