Alina Ceclan, asistentă medicală: Este nevoie de statornicie. Sunt mulţi asistenţi medicali care părăsesc acest domeniu!

Alina Ceclan, asistentă medicală: Este nevoie de statornicie. Sunt mulţi asistenţi medicali care părăsesc acest domeniu!

Nevoia de asistenţi medicali a atins un nivel maxim în spitale şi în diverse sisteme de sănătate, forţând multe organizaţii să-şi majoreze compensaţiile, bonusurile şi stimulentele pentru recrutarea şi păstrarea personalului medical. De Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali, care se celebrează în fiecare an pe 12 mai de aniversarea naşterii lui Florence Nightingale, Consiliul Internaţional al Asistenţilor (ICN) reaminteşte că există o mare penurie de asistenţi medicali şi că este absolut necesar să se investească în această forţă de muncă. Din ce în ce mai mulţi asistenţi medicali pleacă spre alte domenii. ,,Este nevoie de statornicie. Sunt mulţi asistenţi medicali care părăsesc acest domeniu, mai ales acum după pandemia de COVID-19”, a declarat pentru 360medical.ro Alina Ceclan, asistentă medicală româncă, stabilită în Viena.

Spitalele, sistemele de sănătate din SUA sporesc pachetele salariale pentru fideliza asistenţii medicali. Pandemia de COVID-19 a accelerat migrarea forţei de muncă într-un moment în care industria sănătăţii se confrunta deja cu o criză de asistenţi medicali. Conform studiului 2022 Trends in Nurse Staffing, realizat de Avant Healthcare Professionals, nevoia de asistente medicale a atins un nivel maxim în spitale.

Din cauza cerinţelor mai mari de-a lungul pandemiei de COVID-19, spitalele şi sistemele de asistenţă medicală au avut o nevoie uriaşă de asistenţi medicali şi au plătit mai mult de 150 USD pe oră pentru asistentele medicale. Rata ridicată de salarizare a forţat organizaţiile şi angajatorii din domeniul sănătăţii să caute alternative pentru a păstra personalul medical.

Multe organizaţii din domeniul sănătăţii se confruntă cu rate ridicate de rotaţie şi cu o mare nevoie de a-şi ocupa posturile vacante. Mai mult de 25% dintre respondenţii la studiu au spus că au mai mult de 100 de locuri de muncă vacante pentru asistenţi medicali. Dintre toate specialităţile în care este penurie de asistenţi medicali, domeniul medico-chirurgical (78%) este pe primul loc.

Mai mult de jumătate din respondenţi au declarat că şi-au îmbunătăţit pachetele salariale, comparativ cu 28% în 2019, iar angajatorii din domeniul sănătăţii recrutează în mod activ proaspeţii absolvenţi, 87% dintre respondenţi au spus că se bazează pe noii absolvenţi, în timp ce 69% se bazează pe agenţiile de angajare pentru a ocupa posturile vacante.

„Este o lipsă de forţă de muncă mai mare decât ne-am confruntat vreodată”, a declarat Gay Landstrom, vicepreşedinte senior şi ofiţer şef de asistenţă medicală al Trinity Health, un sistem nonprofit cu 88 de spitale la nivel naţional.

Nici în Europa, lucrurile nu sunt mai roze. Nevoia de asistenţi medicali este mare. În Austria, în cel mult 4 ore un asistent medical se poate angaja, atât de acută este nevoia încât sistemul de sănătate austriac, considerat unul dintre cele mai bune din lume, racolează şi din estul Europei personal medical, inclusiv din România.

,,În Austria, mulţi asistenţi medicali după pandemia de Corona au plecat din industrie, s-au profilat pe altceva. Se caută asistenti medicali din România, fiindcă e mare nevoie de ei”, a declarat Alina Ceclan, asistentă medicală de origine româncă, care trăieşte de foarte mulţi ani  în Viena.

Alina Ceclan a studiat în Viena şi a lucrat în mai multe spitale din Austria. Acum este asistentă medicală la Wiener Privatklinik (WPK), unde va coordona o secţie dedicată pacienţilor români ce va avea doar personal medical din România, prin urmare acum îşi face echipa. Are câteva urări pentru colegii de branşă de Ziua Internaţională a Asistenţilor Medicali, iar pe români îi încurajează să vină să muncească în Austria.

,,Tuturor asistenţilor medicali le doresc să aibă foarte multă putere şi să nu-şi părăsească meseria pentru că sunt multi care o părăsesc. Avem o meserie foarte frumoasă care nu-i adesea foarte apreciată. Ştiu că nu e uşor, sunt momente foarte dificile când trebuie să lucrezi cu inima, nu doar cu creierul. Este o meserie aparte”, a precizat Alina Ceclan pentru 360medical.ro

Pentru că românii sunt prima naţionalitate de pacienţi internaţionali din cadrul spitalului privat, conducerea WPK a decis nu doar să extindă unitatea sanitară, ci şi să angajeze asistenţi medicali din România.

,,La noi în Austria nu se mai înscriu la şcolile de asistenţi medicali aşa mulţi, unii părăsesc domeniu, ceilalţi pleacă la pensie, deci da, avem nevoie de asistenţi medicali din România şi îi sprijinim să înveţe limba germană dacă sunt dispuşi să vină la noi”, a mărturisit asistenta medicală de origine română.

viewscnt