Îngrijirile medicale efectuate pe toată perioada sarcinii sunt extrem de importante pentru sănătatea mamei şi a fătului şi pentru o naştere fără probleme. Testele şi analizele de laborator prenatale pot oferi informaţii esenţiale despre starea de sănătate a fătului şi a mamei, despre riscurile de apariţie a unor probleme de dezvoltare a fătului, dar şi despre riscurile la naştere sau în perioada de după naştere.
Maternitatea este unitatea medicală care se ocupă cu îngrijirea femeii însărcinate în timpul travaliului şi al naşterii, dar şi în perioada de lăuzie, după ce bebeluşul a venit pe lume. Maternităţile care asigură servicii medicale avansate au şi departamente de neonatologie, care acordă îngrijiri medicale bebeluşilor cu eventuale probleme, inclusiv suport vital şi terapie intensivă.
Urmărirea medicală din primul trimestru de sarcină
Specialiştii recomandă efectuarea unui prim consult prenatal imediat după ce femeia a aflat că este însărcinată. După stabilirea cu certitudine a diagnosticului, medicul ginecolog va efectua o anamneză minuţioasă privind istoricul medical al viitoarei mame şi un examen clinic complet, ce va include măsurarea greutăţii, a tensiunii arteriale, examinarea sânilor şi a pelvisului.
Analizele de laborator din primul trimestru (hemogramă, biochimie, serologie) se fac pentru a evalua starea de sănătate a mamei, pentru a diagnostica boli sau infecţii care se pot transmite copilului sau care pot pune sarcina în pericol. Astfel, se evaluează o eventuală anemie, infecţiile cu virusuri hepatitice B, C sau D, infecţia luetică, infecţii virale herpetice, infecţia cu HIV/SIDA sau chiar istoricul de infecţii cu virusurile care cauzează bolile copilăriei, rubeola şi varicela. De asemenea, se recomandă determinarea grupei sanguine şi a Rh-ului pentru ambii parteneri, în vederea depistării unei eventuale incompatibilităţi.
Tot în primul trimestru de sarcină, între săptămânile 11 şi 14, se recomandă efectuarea primei ecografii de morfologie fetală, care oferă medicului imagini despre dimensiunea şi poziţia intrauterină a fătului. În funcţie de particularităţile şi istoricul medical, femeile cu un risc crescut de pierdere a sarcinii vor efectua mai multe ecografii pe durata primului trimestru de sarcină.
Screeningul complet în primul trimestru de sarcină se face prin dublu test:
- Ecografia de morfologie fetală, obligatoriu cu vizualizarea translucenţei nucale şi a osului nazal;
- Determinarea markerilor serici şi calcularea riscului de apariţie a mutaţiilor genetice, a anomaliilor cromozomiale (sindroamele Down, Turner, Edwards) sau a avortului spontan.
Investigaţii recomandate în trimestrul al doilea de sarcină
În al doilea trimestru de sarcină, în funcţie de vârsta mamei, de istoricul medical şi de datele rezultate în urma testelor prenatale din primul trimestru, medicul va recomanda repetarea unor analize de laborator sau suplimentarea acestora cu o serie de teste cu specificitate şi sensibilitate mai mari.
Repetarea periodică a glicemiei bazale este recomandată în trimestrul doi de sarcină pentru diagnosticarea precoce a diabetului gestaţional, o formă de diabet care apare în timpul sarcinii şi care poate cauza probleme grave de sănătate atât mamei, cât şi fătului.
Între săptămânile 16 şi 20 de sarcină, este obligatorie efectuarea unei alte ecografii de biometrie fetală pentru a măsura dimensiunile, poziţia intrauterină şi sexul bebeluşului. Ecografiile repetate sunt sigure şi nu dăunează fătului, de aceea sunt utilizate periodic pentru a urmări în evoluţie buna dezvoltare a acestuia. Ecografia de trimestru doi este foarte importantă deoarece poate depista o serie de malformaţii congenitale.
Femeile însărcinate la care testele de screening ale anomaliilor fetale au ieşit pozitive, indicând un risc crescut de apariţie a malformaţiilor congenitale, vor putea opta, la recomandarea medicului curant, pentru:
- Amniocenteză – analiza genetică a lichidului amniotic, care determină cu certitudine anomalii cromozomiale, afecţiuni genetice sau defecte de tub neural; se efectuează între săptămânile 15 şi 20 de sarcină;
- Cordonocenteză – analiza sângelui fetal recoltat din cordonul ombilical, care poate detecta cu acurateţe o serie de afecţiuni ale fătului; se efectuează numai după 18 săptămâni de sarcină.
Monitorizarea periodică a femeilor gravide cu ajutorul testelor prenatale poate asigura medicul că sarcina va decurge normal şi fără incidente neprevăzute. În plus, alegerea unei maternităţi cu servicii complete şi integrate este esenţială pentru naştere şi pentru ducerea la bun sfârşit a celor 9 luni de sarcină. Maternitatea SANADOR a creat pentru viitoarele mame un mediu modern şi confortabil, unde gravidele sunt supravegheate atent şi cu grijă de medici cu vastă experienţă în gestionarea cazurilor dificile şi complicate.
Urmărirea medicală din trimestrul al treilea
Pe durata celui de-al treilea trimestru de sarcină, în funcţie de evoluţia şi de dezvoltarea fătului, de vârsta acestuia, dar şi de istoricul familial al mamei, medicul va propune o serie de teste prenatale care vor pregăti echipa medicală şi părinţii, deopotrivă, pentru momentul naşterii.
Examenul clinic al mamei este foarte important în ultimele luni de sarcină, tensiunea arterială şi greutatea fiind săptămânal măsurate pentru a evalua starea ei de sănătate şi, indirect, creşterea normală în greutate a bebeluşului, precum şi pentru a identifica riscul de apariţie a unor afecţiuni ca diabetul gestaţional sau preeclampsia.
În trimestrul al treilea de sarcină se efectuează din nou analizele uzuale de sânge, de urină, precum şi examene bacteriologice ale secreţiilor vaginale. În timpul naşterii, mamele purtătoare de streptococ de grup B pot transmite infecţia către făt şi astfel pot provoca apariţia mai multor afecţiuni foarte greu de gestionat la nou-născut.
Ecografiile din trimestrul trei de sarcină examinează cu atenţie starea placentei, poziţia bebeluşului în uter şi, poate cel mai important, evaluează profilul biofizic al acestuia pentru a identifica dacă fătul primeşte destul oxigen. Femeile cu sarcină la risc vor efectua multiple ecografii pe toată durata trimestrului trei, iar unele dintre ele vor fi sfătuite să efectueze teste de non-stres pentru a evalua dacă bebeluşul răspunde la stimuli şi este suficient oxigenat prin sângele din cordonul ombilical.
Pentru mamele la care s-a depistat incompatibilitate de grup sanguin sau de Rh, în trimestrul trei de sarcină, începând cu săptămâna 28, se vor administra imunoglobuline pentru a preveni apariţia unor complicaţii hemoragice serioase în timpul naşterii.
În toate cazurile în care sarcina este considerată cu risc de apariţie a unor evenimente nefavorabile, o echipă multidisciplinară de medici va urmări îndeaproape gravida şi fătul. Maternitatea SANADOR pune la dispoziţia viitoarelor mămici o echipă medicală completă, cu medici şi asistente cu o bogată experienţă profesională, pregătită pentru ca orice situaţie neprevăzută sau orice problemă de sănătate să fie gestionată în siguranţă, personalizat, în funcţie de istoricul şi particularităţile fiecărei gravide.
Îngrijiri prenatale complete la Maternitatea SANADOR
Pe toata durata unei sarcini, evaluarea stării de sănătate a mamei şi a bebeluşului contează cel mai mult. Iar problemele de sănătate ce pot apărea neaşteptat în sarcină generează temeri destul de mari pentru viitorii părinţi. Pentru a te bucura de toată această perioadă specială şi pentru a te asigura că bebeluşul tău vine pe lume sănătos, Maternitatea SANADOR îţi pune la dispoziţie o serie servicii medicale complete, într-un centru modern şi confortabil.
Maternitatea SANADOR oferă:
- Urmărire medicală minuţioasă pe tot parcursul sarcinii, al travaliului şi al naşterii;
- Acces la servicii de primiri urgenţe, disponibile la orice oră din zi şi din noapte;
- Naştere asistată de cei mai buni medici;
- Săli de naştere moderne şi cazare în rezerve single sau duble, cu rooming-in pentru nou-născuţi;
- Îngrijire specializată în perioada de lăuzie, de după naştere;
- Secţii moderne de Neonatologie şi Terapie Intensivă Neonatală pentru nou-născuţii cu probleme de adaptare la viaţa extrauterină.
Alege Maternitatea SANADOR pentru a te bucura în siguranţă de prima întâlnire cu bebeluşul tău şi pentru a beneficia de o îngrijire atentă pe toată perioada sarcinii! Pentru gravidele care vor naşte pe perioada verii, SANADOR oferă pachete de naştere completă la preţuri speciale! Află mai multe!