Produsele de carne de porc vândute la comercianţii cu amănuntul din Brazilia, al patrulea cel mai mare producător şi exportator de carne de porc din lume, conţin bacterii rezistente la antibiotice, potrivit unui studiu publicat recent.
Cercetarea a fost finanţată de grupul pentru protecţia animalelor World Animal Protection (WAP), şi furnizează dovezi privind utilizarea excesivă a medicamentelor la efectivele de animale.
Studiul a fost realizat de Universitatea din São Paulo în numele WAP din Brazilia. Acesta a examinat 100 de mostre de carne din puncte de vânzare deţinute de Carrefour, GPA şi Walmart, au precizat reprezentanţii WAP.
În toate probele, testele au detectat o prezenţa generalizată a bacteriilor rezistente la antibiotice, a precizat WPA într-un raport care descrie rezultatele studiului şi a fost dat publicităţii săptămâna trecută.
Cercetătorul Terezinha Knobl a declarat agenţiei Reuters că problema legată de bacteriile super-rezistente este globală şi că această este una dintre cele cinci priorităţi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Totuşi el a precizat că populaţia nu trebuie să se alarmeze deoarece nu există riscuri imediate de deces sau de boală legate de consumul de carne.
Unul dintre scopurile studiului este susţinerea unei utilizări mai raţionale a antibioticelor în producţia de animale.
Având în vedere că antibioticele sunt utilizate excesiv atât de oameni, cât şi pentru prevenirea bolilor la animale, teama este că bacteriile vor dezvolta rezistenţă la toate tratamentele disponibile atunci când vor fi cu adevărat necesare.
”Dincolo de tratarea bolilor, antibioticele sunt utilizate în mod obişnuit pentru a evita bolile cauzate de manipularea animalelor şi nivelurile ridicate de stres cauzate de condiţiile extreme în care acestea sunt crescute”, a precizat WAP.
Conform revistei BMC Veterinary Research, rezistenţa antimicrobiană este o ameninţare la adresa sănătăţii publice la nivel mondial.
Filiala Carrefour din Brazilia a precizat că lucrează cu WAP pentru a îmbunătăţi standardele de bunăstare a animalelor. GPA a menţionat că vinde numai produse din carne inspectate de Ministerul Agriculturii, iar Walmart nu a comentat rezultatele studiului.
”Nu poate exista producţie de porc fără antibiotice”, a declarat crescătorul de porci brazilian Wilant Boogaard, argumentând că vaccinurile şi antibioticele sunt necesare pentru prevenirea şi tratarea bolilor.