Bolile de inimă din tinereţe ar putea aduce probleme de memorie mai târziu

Bolile de inimă din tinereţe ar putea aduce probleme de memorie mai târziu

Un nou studiu arată că persoanele care suferă un atac de cord sau un accident vascular cerebral la tinereţe pot dezvolta probleme de memorie şi de gândire mai târziu în viaţă.

Cercetătorii americani şi-au îndreptat atenţia asupra persoanelor care au dezvoltat prematur boli de inimă  şi au descoperit că acei indivizi au avut, în general, rezultate mai proaste la testele de memorie şi de gândire, comparativ cu persoanele de vârsta lor care nu sufereau de afecţiuni cardiovasculare. Iar diferenţele erau deja evidente la vârsta mijlocie.

,,Nu este clar ce ar putea însemna asta în cele din urmă pentru sănătatea creierului lor, dar descoperirile subliniază faptul că toată lumea, inclusiv adulţii tineri, ar trebui să se străduiască pentru a avea un stil de viaţă sănătos pentru inimă”, a spus dr. Xiaqing Jiang de la Universitatea din California, cercetătorul principal al studiului.

Se ştie de mult că există o legătură între sănătatea inimii şi sănătatea creierului. Majoritatea studiilor, totuşi, s-au concentrat pe adulţii în vârstă, legând adesea bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral cu riscuri crescute de afectare cognitivă (probleme mai uşoare de memorie şi alte abilităţi mentale) şi demenţă în general.

Există mai multe motive pentru care bolile cardiovasculare ar putea alimenta aceste deficienţe, inclusiv reducerea fluxului de sânge către creier, a explicat dr. Jiang.

Noile descoperiri se bazează pe studiul a peste 3.100 de americani a căror sănătate a fost urmărită timp de până la 30 de ani, începând cu vârsta adultă tânără. În acest timp, 5% au dezvoltat boli cardiovasculare premature - în principal boli de inimă sau accident vascular cerebral, la o vârstă medie de 48 de ani.

În general, echipa lui Jiang a descoperit că acei participanţi la studiu au avut rezultate mai proaste la o baterie de teste cognitive efectuate când aveau 50 de ani, în comparaţie cu omologii lor care nu aveau boli cardiovasculare.

Accidentele vasculare cerebrale, care pot afecta ţesutul creierului, pot afecta abilităţile mentale. Dar, când echipa lui Jiang a exclus participanţii care au suferit un accident vascular cerebral, bolile cardiovasculare precoce (aproape întotdeauna boli de inimă) erau încă legate de scoruri cognitive mai slabe.

Legătura a apărut şi atunci când cercetătorii au luat în considerare alţi factori care ar putea afecta atât sănătatea cardiovasculară, cât şi performanţa cognitivă - inclusiv nivelul de educaţie, consumul de alcool şi fumatul şi depresia.

,,Aceasta nu este o dovadă definitivă că boala cardiovasculară prematură a cauzat scorurile mai mici ale testelor”, a spus Jiang, potrivit siteului Medicalxpress.com.

Dar grupul cu boli cardiovasculare precoce a arătat o rată mai rapidă de declin între două serii de teste făcute la cinci ani una de alta: 13% au prezentat „declin cognitiv accelerat”, faţă de 5% din grupul de comparaţie.

„Aceşti oameni ar putea avea un risc crescut de a suferi de afectare cognitivă uşoară şi demenţă mai târziu în viaţă”, a spus dr. Ronald Petersen, profesor de neurologie la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Specialiştii americani sunt de părere că legătura dintre sănătatea inimii şi a creierului poate oferi „motivare suplimentară” pentru a face schimbări în stilul de viaţă.

Acesta include menţinerea tensiunii arteriale în limite normale, la fel a zahărului din sânge şi a nivelurilor de colesterol; efectuarea unor exerciţii fizice regulate şi o dietă sănătoasă ca cea tradiţională mediteraneeană - bogată în peşte, legume şi grăsimi „bune” precum uleiul de măsline.

viewscnt