Bolnavii de cancer trebuie să fie extrem de atenţi la dieta alimentară, însă uneori acest lucru poate fi extrem de dificil în timpul tratamentului, când pot avea loc diferite modificări chemosenzoriale. Pandemia de COVID-19 care afectează întreaga lume aduce provocări suplimentare pentru pacienţii oncologici, care trebuie să stea mai mult în casă, să mănânce mai sănătos, să găsească alternative pentru a procura mâncarea fără a se expune riscului de infectare cu SARS-CoV-2.
Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0. în parteneriat cu Medicentrum, au lansat un Ghid de nutriţie dedicat pacienţilor oncologici, intitulat ,,Sfaturi, reţete şi răspunsuri privind nutriţia pacienţilor oncologici în pandemie.” Documentul abordează teme precum alimentaţie sănătoasă, schimbări ale dietei pacientului oncologic, alimente care pot interfera cu tratamentele oncologice, nutriţia în diverse tipuri de cancer, mit versus adevăr în nutriţia oncologică. În plus conţine câteva sfaturi generale de cumpărare, păstrare şi preparare a alimentelor, dar şi câteva reţete simple.
,,Oncologia nutriţională se ocupă atât cu prevenţia, cât şi cu susţinerea pacientului în timpul tratamentului, în convalescent şi în situaţiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutriţia oncologică are ca scop împiedicarea sau întârzierea apariţiei bolilor oncologice influenţate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de sân etc.). În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atât direct cât şi prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutriţie. Aceste sindroame afectează în mod negativ prognosticul bolii prin apariţia bolilor conexe, întârzierii tratamentului, necesitaţii spitalizării îndelungate a pacienţilor. Din acest motiv, suportul nutriţional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optimă de micro şi macro-nutrimente, astfel încât tratamentul curativ sau paliativ să se poată efectua în condiţii ideale,” scrie dr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competenţă în nutriţie generală în ghidul dedicat bolnavilor de cancer.
Ce alimente pot interfera cu tratamentele oncologice
Potrivit Ghidului, în timpul tratamentului pentru cancer nu se consumă alcool, tutun, produsele procesate (cum ar fi mezelurile sau dulciurile concentrate). De asemenea, în timpul tratamentului oncologic, nu se consumă grepfruit, deoarece acesta conţine o substanţă care blochează metabolizarea corectă, la nivel hepatic, a medicamentelor pe care leiau aceşti pacienţi.
Dr. Mara Jidveian Popescu susţine că laptele dulce trebuie evitat în timpul unor tratamente oncologice cum este cazul chimioterapiei sau radioterapiei, deoarece poate favoriza apariţia candidozei. În funcţie de tipul de cancer şi localizarea acestuia, anumite alimente trebuie scoase din dietă sau, dimpotrivă, consumate în cantitate mai mare decât la alte persoane.
Pacienţii cu neutropenie severă, prelungită (mai puţin de 1000 leucocite/mmc, mai mult de 2 zile), transplant de celule stem sau aflate in timpul unor anumite tratamente oncologice, trebuie să evite în continuare următoarele alimente: de tip „fast food”, alimente necertificate sau produse gata preparate (de tip supermarket). În timpul anumitor tratamente oncologice, pot să intervină simptome care împiedică alimentarea corespunzătoare, fiind nevoie de diferite medicamente şi suplimente alimentare, ce ar trebui să fie administrate doar la îndrumarea medicului curant.
,,Pacienţii cu cancer trebuie să-şi monitorizeze cu atenţie dieta, deoarece greutatea corporală trebuie menţinută în limite normale, adică un indice de masă corporală între 19 şi 24 (calculul se face împărţind greutatea la pătratul înălţimii). Foarte important: se recomandă măcar jumătate de oră pe zi de activitate fizică, fie ea mers mult pe jos, urcatul scărilor, stretchting etc”, mai scrie dr. Mara Jidveian Popescu.
În prezent, doi pacienţi oncologici din cinci raportează pierderea apetitului alimentar şi aproape 70% dintre aceştia percep cel puţin o schimbare chemosenzorială. Dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist nutriţie, diabet şi boli metabolice a declarat într-un interviu video pentru 360medical.ro că nutriţia are un rol important în lupta cu cancerul, mai ales atunci când schimbările percepute de pacienţi la nivel chemosenzorial afectează pofta de mâncare.
,,Nu ne dorim ca pacienţii să îşi piardă apetitul şi să renunţe la a mai mânca şi atunci trebuie să ne opunem. Trebuie să găsim soluţii şi să contracarăm aceste schimbări pe care ei le percep ca fiind negative şi-i îndepărtează de la mâncare. În cazul apariţiei gustului metalic, de exemplu, le propunem să nu mai folosească ustensile de metal şi să le înlocuiască cu unele de lemn sau de plastic, în ultimă instanţă, şi să înlocuiască şi consumul cărnii roşii mai bogată în fier cu alte surse de proteine: ouă, carne albă, peşte lactate”.
Unele dintre schimbările care apar în timpul tratamentului se referă la apariţia gustului metalic sau a gustului amar în gură.