Milioane de persoane cu diabet sunt expuse riscului de apariţie a piciorului diabetic, iar ulceraţiile picioarelor deseori duc la amputări ale membrelor inferioare. O nouă metodă care detectează acest risc a fost pusă la punct de cercetători de la Universitatea Staffordshire.
Metoda obişnuită de evaluare a presiunii plantare pentru a prescrie încălţăminte sau branţuri speciale este scumpă şi dificil de utilizat, motiv pentru care dr. Panagiotis Chatzistergos şi colegii săi au dezvoltat un concept nou pentru a aborda această problemă, utilizând structuri 3-D tipărite, reglabile, care vor ajuta clinicienii să înţeleagă mai bine cauza dezvoltării ulceraţiilor picioarelor şi să conducă la îmbunătăţirea rezultatelor pacienţilor.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Biomecanică şi Tehnologii de Reabilitare (CRBT) a Universităţii Staffordshire au dezvoltat nişte branţuri cu senzori cu costuri reduse care pot fi utilizate pentru a evalua riscul de ulcer la picior.
„Numai în Marea Britanie, 169 de persoane au amputat un deget de la picior, un picior sau un membru în fiecare săptămână, ca urmare a diabetului, dar până la 80% din aceste amputări ar fi putut fi prevenite cu un management corect”, a declarat dr. Panagiotis Chatzistergos, profesor în biomecanică ortopedică. În opinia expertului „supraîncărcarea de rutină a tălpii piciorului în timpul activităţilor zilnice poate declanşa apariţia ulcerelor piciorului, astfel încât să poţi identifica ce zone din talpa piciorului sunt cele mai afectate este extrem de important”, a spus dr. Chatzistergos, care a condus studiul folosind noul concept.
Pacienţii au purtat tălpile senzorului în încălţămintea de zi cu zi pentru o perioadă de timp reprezentativă, de exemplu o zi sau o săptămână, înainte de a le returna pentru analiză. În timpul analizei tălpii senzorului, zonele plantare care au fost supuse în mod obişnuit la presiuni mai mari ar trebui să fie identificabile, faţă de cele în care presiunea a fost sub acel prag.
„Munca noastră a demonstrat o metodă de detectare fiabilă a supraîncărcării folosind o tehnică non-electronică cu costuri reduse. Am folosit o structură cu perete subţire imprimată 3-D care îşi schimbă proprietăţile atunci când sunt încărcate în mod repetat deasupra sau sub un prag reglabil", a afirmat dr. Chatzistergos.
Tehnologiile actuale cu ajutorul cărora se poate face evaluarea presiunii plantare sunt costisitoare şi dificil de utilizat într-o clinică de zi cu zi.
„În fiecare an, peste 26 de milioane de oameni din întreaga lume dezvoltă ulcere la nivelul piciorului diabetic, iar incidenţa pe tot parcursul vieţii a ulcerului la nivelul piciorului în ţările în curs de dezvoltare este de peste 20% în rândul persoanelor cu diabet zaharat. Noul concept are potenţialul de a transforma managementul clinic al riscului de ulcer picior în întreaga lume", e de părere profesorul Nachi Chockalingam, director al CRBT şi co-autor al studiului.
Recent asist. univ. dr. Cristian Paul Dan, medic specialist ortopedie, vicepreşedintele Asociaţiei de Podiatrie a mărturisit într-un interviu video pentru 360medical.ro că picioarele sunt considerate o parte neimportantă a corpului, aşa că la un examen clinic puţini medici dezbracă pacientul sau descalţă pacientul. ,,Dacă nu te uiţi la picioare ai şanse de 10 ori mai mari să greşeşti decât dacă nu ştii. Deci, chiar le recomand colegilor să facă un examen clinic al picioarelor corect şi complet”, a spus vicepreşedintele Asociaţiei de Podiatrie.