Bugetul alocat în 2022 pentru Programul HIV-SIDA, insuficient. Mai multe judeţe vor rămâne fără fonduri în septembrie

Bugetul alocat în 2022 pentru Programul HIV-SIDA, insuficient. Mai multe judeţe vor rămâne fără fonduri în septembrie

Bugetul pentru Programul HIV-SIDA nu este alocat pe tot anul, banii veniţi de la Ministerul Sănătăţii sunt insuficienţi, a avertizat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA. ,,Multe spitale spun că nu ajung în august cu tratamentul. Alocarea bugetară ar trebui făcută în funcţie de valoarea nevoilor”, a spus Iulian Petre.

Mădălina Niţulescu de la Direcţia de Programe a Ministerului Sănătăţii a recunoscut în cadrul evenimentului organizat de UNOPA ,,Strategia Naţională HIV-SIDA, Evaluarea situaţiei şi direcţii de acţiune”, că bugetul alocat în 2022 pentru Programul HIV-SIDA este insuficient şi că judeţe precum Constanţa, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Ialomiţa, Covasna vor rămâne fără fonduri în septembrie.

,,Din 15 iulie terminăm fondurile. Am cerut Ministerului Sănătăţii 900.000 lei, avem promisiuni cu ajutorul dr. Adrian Marinescu care s-a implicat, să primim vreo 400.000 lei pentru a acoperi o parte. Pentru restul vom încerca să negociem cu DSP-urile”, a spus dr. Irina Dumitru, de la Spitalul de Boli Infecţoase din Constanţa.

Şi dr. Cristina Stoica din Caraş-Severin a atras atenţia că termină banii în iulie. Astfel, spitalele vor fi nevoie să întrerupă furnizarea tratamentelor, dacă nu se găseşte o soluţie.

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandrul Rafila a precizat că speră să fie o rectificare bugetară pozitivă la Ministerul Sănătăţii.

,,Vedeţi că indicatorii economici nu sunt încurajatori”, a spus ministrul, care spune că dacă vor fi bani, cu siguranţă are în vedere programul de HIV-SIDA.

,,Trebuie un management mai bun al resurselor existente. Gestiunea internă de către cele 9 centre şi Unitatea de Asistenta Tehnica si Management (UATM) este decisivă”,  a subliniat prof.dr. Alexandru Rafila.

În România sunt 13.634  de pacienţi aflaţi în tratament  antiretroviral şi profilaxie specifică, potrivit datelor UATM. Mădălina Niţulescu de la Ministerul Sănătăţii a anunţat că 60 de medicamente sunt în achiziţie centralizată, procedura a fost deja lansată, acum se lucrează la elaborarea caietului de sarcini.

În transparenţă decizională a fost publicată recent de către Ministerul Sănătăţii şi Strategia naţională HIV-SIDA, despre care se vorbeşte de mai bine de 15 ani şi care este acum la a cincea încercare.

viewscnt