O campanie naţională de informare şi educare cu privire la conştientizarea accidentului vascular cerebral (AVC) în România a fost demarată de două organizaţii neguvernamentale, în condiţiile în care AVC reprezintă una dintre principalele cauze de deces.
Campania de prevenţie şi educaţie în sănătate „Aleg să previn!” a fost lansată de Amarisia Social Lobby and Advocacy, alături de Creative Education, şi îşi propune, în prima etapă, să culeagă informaţii despre nivelul de cunoaştere al publicului larg cu privire la AVC.
Ultimele date oficiale arată că peste o cincime (21,6%) dintre decesele înregistrate în prezent în România sunt generate de AVC, reprezentând a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare.
"Prevenţia, dar şi conştientizarea riscurilor unui AVC pot fi realizate doar prin a cunoaşte întâi care este gradul de informare al publicului larg cu privire la această afecţiune. Provocarea celor doi parteneri este de a dezvolta o campanie de conştientizare şi educare a populaţiei referitor la cunoaşterea şi prevenirea semnelor care duc la dezvoltarea unui AVC", menţionează organizatorii campaniei, într-un comunicat transmis 360medical.ro.
Campania debutează cu o analiză a gradului de cunoaştere cu privire la această afecţiune şi are scopul de a umple golurile informaţionale, în acest fel făcându-se un pas important în prevenţia acestei afecţiuni devastatoare.
"Strategia este de a reduce şi de a depăşi mentalitatea „se întâmplă doar persoanelor în vârstă”. Accidentul vascular cerebral este o boală imprevizibilă, care poate fi declanşată de factori pe care oamenii îi consideră inofensivi. Tinerii pot fi şi ei victime ale acestei afecţiuni, iar de aceea, important este să fim conştienţi şi să putem fi cu un pas înaintea unei boli prevenibile", se arată în comunicat.
CE ÎNSEAMNĂ AVC
Accidentul vascular cerebral este o afecţiune care întrerupe circulaţia sângelui în arterele care duc oxigenul către creier. Când o parte din creier nu poate primi sângele - şi oxigenul - de care are nevoie din cauza unui cheag de sânge, atunci se produce un AVC.
În cazul în care un vas de sânge este obstruat este vorba despre un accident vascular ischemic, care are şi cea mai mare frecvenţă, fiind raportat la 87% dintre cazuri, potrivit specialiştilor.
Pe de altă parte, un vas de sânge slăbit care se rupe duce la declanşarea unui accident vascular cerebral hemoragic. Cele două tipuri de vase de sânge care cauzează de obicei un accident vascular cerebral hemoragic sunt anevrismele şi malformaţiile arteriovenoase (AVM).
România înregistrează anual aproximativ 60.000 de cazuri de AVC şi 8.200 de decese.
"Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenţie a AVC, prin care se poate reduce riscul de AVC la trei sferturi din pacienţii diagnosticaţi şi trataţi”, a declarat preşedintele Societăţii de Neurologie din România, prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu.
Această rată încurajatoare de reducere a riscului de apariţie al unui AVC justifică nevoia unei campanii de conştientizare a riscului provocat de această afecţiune necruţătoare, de informare asupra cunoaşterii semnelor şi cauzelor de incidenţă şi de motivare a prevenţiei în rândul publicului larg, subliniază organizatorii campaniei.