Chirurgia bariatrică, folosită cu precădere pentru scăderea în greutate a persoanelor care suferă de obezitate ar putea aduce şi alte beneficii asupra sănătăţii acestora. Cercetătorii suedezi susţin că bariatria ar putea reduce şi riscul de cancer de piele, în special de melanom.
Folosind date din Registrul suedez de Cancer şi dintr-un studiu al suedezilor obezi, cercetătorii de la Universitatea din Göteborg au analizat peste 2000 de persoane care au suferit o intervenţie chirurgicală pentru a pierde în greutate. Ei au comparat acest grup cu peste alţi 2.000 de oameni care nu au beneficiat de chirurgie bariatrică. Urmărirea mediană a fost de 18 ani.
Dintre persoanele care au suferit o intervenţie chirurgicală, 23 au dezvoltat cancer de piele, inclusiv melanom, comparativ cu 45 din rândul celor care nu au avut nicio intervenţie chirurgicală pentru a slăbi. Mai exact, 12 persoane care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică au dezvoltat melanom, cel mai agresiv cancer de piele, comparativ cu 29 care nu au avut intervenţii chirurgicale.
,,Acest studiu oferă dovezi suplimentare că există o conexiune între obezitate şi cancerul malign al pielii şi, în opinia mea, ar trebui să considerăm obezitatea ca un factor de risc pentru aceste forme de cancer", a spus Magdalena Taube, cercetător specializat în medicina moleculară şi de la Universitatea din Göteborg, potrivit siteului MedicineNet.com.
Studiul a arătat că pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală bariatrică şi-au redus riscul de melanom cu 57%, iar riscul global de cancer de piele cu 42%. În prezent, tratamentul chirurgical al obezităţii a înregistrat o creştere de peste 10 ori în ultima decadă în toată lumea, inclusiv în România.
Procedurile de gastric sleeve reprezintă peste 80% din chirurgia bariatrică la americani. Şi la noi, gastric sleeve este folosită destul de mult, în opinia dr. Rubin Munteanu aceasta fiind ,,cea mai eficientă procedură, cu cele mai puţine efecte adverse şi cele mai puţine complicaţii”.
Incidenţa melanomului, în creştere
Incidenţa melanomului a crescut în ultimii 30 de ani, cu aproximativ 192.300 de cazuri noi preconizate în SUA pentru 2019. În Europa,15 persoane din 100.000 sunt diagnosticate în fiecare an cu această formă agresivă de cancer de piele. În ceea ce-i priveşte pe români nu există o statistică, fiindcă ţara noastră nu a fost în stare să facă un registru naţional care să raporteze date exacte. Specialiştii susţin însă că doar un român din doi cu melanom supravieţuieşte la 5 ani.