În timp ce numărul deceselor cauzate de cancer în general scade în SUA, cancerele de prostată revin în forţă, după cum arată raportul Societăţii Americane de Cancer. Decesele cauzate de cancer au scăzut cu 33% din 1991, salvând aproximativ 3,8 milioane de vieţi, iar asta datorită luptei de a găsi cele mai bune modalităţi de a preveni, detecta şi trata cancerul, arată raportul anual al Societăţii Americane de Cancer.
Statele Unite au înregistrat o reducere „uimitoare” cu 65% a ratei cancerului de col uterin în rândul femeilor cu vârsta între 20 şi 24 de ani între 2012 şi 2019, acesta fiind un rezultat direct al vaccinării HPV, după cum a afirmat dr. William Dahut, director ştiinţific al Societăţii Americane de Cancer (ACS).
Directorul executiv Karen Knudsen a adăugat că „aceasta este una dintre primele dovezi din lumea reală că vaccinarea HPV este probabil să fie eficientă în reducerea incidenţei cancerului şi a ratelor de deces”, potrivit siteului webmd.com.
Raportul Cancer Statistics 2023 conţine şi veşti bune, de exemplu, o rată de supravieţuire maximă de 12% la cinci ani pentru cancerul pancreatic, fiind în creştere cu 1 punct procentual faţă de anul precedent. Însă în privinţa cancerului de prostată veştile nu sunt bune,
,,Din păcate, ratele cancerelor avansate de prostată sunt în creştere, probabil cauzate de confuzie şi conflicte legate de ghidurile de screening”, au atras atenţia oficialii ACS.
A doua cauză de deces prin cancer la bărbaţii din SUA este cancerul de prostată. Cazurile de cancer de prostată au crescut cu 3% pe an din 2014 până în 2019, după două decenii de scădere, conform raportului.
De asemenea, a existat o creştere de 5% de la an la an a diagnosticării bărbaţilor cu cancer de prostată avansat, „deci nu depistăm aceste tipuri de cancer devreme, când avem ocazia să vindecăm bărbaţii”, a semnalat Knudsen.
Bărbaţii de culoare, în special, sunt afectaţi de acest tip de cancer, ,,au o creştere cu 70% a incidenţei cancerului de prostată în comparaţie cu bărbaţii albi şi o creştere de două până la patru ori a cancerului de prostată [rata de deces] în raport cu orice alt grup etnic din Statele Unite”, a mai afirmat Knudsen.
Autoritatea principală a naţiunii americane în domeniul screening-ului sănătăţii, U.S. Preventive Services Task Force, recomandă ca bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 55 şi 69 de ani să discute cu medicii despre screening-ul cancerului de prostată şi apoi să decidă singuri.
Societatea Americană de Cancer recomandă ca medicii să discute despre screening-ul cu bărbaţii la o vârstă mai fragedă - 40 pentru cei cu o rudă apropiată care a avut cancer de prostată, 45 pentru bărbaţii cu risc crescut şi 50 ani pentru aproape toţi ceilalţi.
Îngrijorarea este că testul PSA (antigen specific prostatei) poate fi influenţat de alţi factori decât cancerul de prostată, de exemplu, inflamaţia prostatei poate provoca o creştere a PSA.
Bărbaţii care suferă o intervenţie chirurgicală pentru cancerul de prostată sau radioterapie pot avea efecte secundare pe tot parcursul vieţii, cum ar fi impotenţa sau incontinenţa. Din acest motiv, ghidurile de screening au tins să fie conservatoare.
Dar ştiinţa despre detectarea cancerului de prostată a avansat în ultimii ani, a spus Dahut. Medicii pot acum să alcătuiască un profil genetic care va dezvălui un risc crescut la unii bărbaţi. De exemplu, gena BRCA2 asociată în mod normal cu cancerul de sân „pune oamenii la un risc mai mare de a avea cancer de prostată mai agresiv”, a spus Dahut.
Instrumentele de imagistică s-au îmbunătăţit şi ele. „Imagistica RMN a prostatei a schimbat cu adevărat dramatic modul în care ne gândim la a stabili dacă cancerul de prostată este probabil să existe şi cum să mergem mai departe şi să-l biopsiem. Şi pot exista modalităţi de a face RMN relativ rapid. Se face asta în Marea Britanie chiar acum”, a precizat Dahut.
Combinarea istoricului familial, a factorilor de risc genetici şi a rezultatelor RMN poate ajuta medicii să elimine potenţialele cancere de prostată din cazurile în care nivelul PSA a crescut din alte motive, a completat medicul.
Pentru a aborda aceste tendinţe de cancer de prostată, ACS lansează iniţiativa IMPACT - Îmbunătăţirea Mortalităţii din Cancerul de Prostată Împreună.
,,Acesta are ca scop inversarea disparităţilor în cancerul de prostată pentru bărbaţii de culoare şi reducerea ratelor de deces în general până în 2035”, a mărturisit Knudsen.
IMPACT va include noi programe de cercetare, eforturi îmbunătăţite de educaţie şi o reconsiderare a liniilor directoare de screening pentru cancerul de prostată.