Numărul foarte mare al cazurilor nou apărute de cancer de sân în 2020 a plasat acest tip de cancer pe primul loc în lume, depăşind cancerul pulmonar pentru prima dată, potrivit statisticilor Globocan. Şi în România, în rândul femeilor cancerul mamar se situează pe locul fruntaş, cu peste 12.000 de cazuri nou diagnosticate anul trecut. În acest context, în care ţara noastră nu are încă un program de screening dedicat acestui tip de cancer, Asociaţia OncoPacienţilor ,,PHOENIX" organizează evenimentul online ,,Cancerul de sân în actualitate - De la prevenţie la diagnostic şi tratament timpuriu", găzduit de 360medical.ro, pentru a atrage un semnal de alarmă.
O femeie din 8 va face cancer la sân în timpul vieţii, de aceea diagnosticarea precoce este esenţială pentru a ajuta pacientele cu cancer mamar să supravieţuiască cât mai mult timp şi cît mai bine. Diagnosticarea şi tratarea cancerului mamar, la fel ca şi în cazul celorlalte tipuri de cancere , au fost perturbate de pandemia de Covid-19, iar efectele se resimt din plin.
,,A crescut îngrijorător numărul deceselor cauzate de cancerul de sân, fie neurmărit, prin recidivă după mulţi ani (10-20 ani), fie generând adesea al doilea sau al treilea cancer. Iar prezentarea tardivă la medic din cauza fricii de-a nu se infecta cu virusul SARS-COV-2 a contribuit la această situaţie în care ne aflăm”, a precizat Ioana Cristea, Preşedintele Fondator al Asociaţiei OncoPacienţilor ,,PHOENIX”.
Evenimentul ,,Cancerul de sân în actualitate - De la prevenţie la diagnostic şi tratament timpuriu", ce va avea loc luni, 18 octombrie, ora 18 şi va fi transmis live pe pagina 360medical.ro, pe pagina de facebook 360medical.ro, dar şi pe pagina de facebook a organizatorului Asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX, face parte din acţiunile campaniei Zilele Roz, ediţia a VIII-a, 2021, de prevenire a cancerului de sân şi îşi propune conştientizarea, informarea şi educaţia medicală a pacientelor cu cancer la sân, dar şi a publicului larg, în context pandemic.
,,Cea mai importantă rămâne prevenţia cancerului de sân prin informare, educaţie, screening, mai ales la persoanele aflate la risc în familie, care ar trebui să fie implicate total. Cum ştim femeile pot face cancer la sân în raport de 1/8, cancerul nu aşteaptă!", a atras atenţia Ioana Cristea.
La manifestare vor fi prezenţi reputaţi specialişti în domeniul cancerului mamar, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor. În plus, va exista şi o sesiune de Q&A. Participarea la evenimentul online este gratuită.