Cancerul pancreatic: S-au descoperit mecanismele care controlează răspândirea acestui tip de cancer

Cancerul pancreatic: S-au descoperit mecanismele care controlează răspândirea acestui tip de cancer

Cancerul pancreatic are cele mai scăzute rate de supravieţuire dintre cancerele comune. Mai puţin de 7 la sută dintre oameni cu acest tip de cancer vor supravieţui cinci ani sau mai mult. Celulele canceroase pancreatice cresc ca o sferă învelită în membrane. Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra au arătat că este posibil să se inverseze un proces cheie care permite celulelor canceroase pancreatice să crească şi să se răspândească în organism.

Proteina numită GREM1 este cheia pentru reglarea tipului de celule găsite în cancerul pancreatic – iar manipularea nivelurilor acesteia poate alimenta şi inversa capacitatea acestor celule de a se transforma într-un subtip mai agresiv. Cercetătorii cred că această descoperire fundamentală ar putea deschide calea pentru noi tratamente pentru cancerul pancreatic.

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, au studiat cancerul pancreatic cu gena care face ca proteina GREM1 să fie oprită la şoareci şi în „mini-tumorile” pancreatice, cunoscute şi sub numele de organoizi.

Oprirea GREM1 a determinat ca celulele tumorale să îşi schimbe rapid forma şi să dezvolte noi proprietăţi care le ajută să invadeze ţesuturi noi şi să migreze în corp. În doar 10 zile, toate celulele tumorale şi-au schimbat identitatea într-un tip de celule periculoase, invazive.

Oprirea genei a făcut ca tumorile la şoareci să se răspândească mai mult. Cercetătorii au studiat adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC), cea mai comună şi mai agresivă formă a bolii. Aproximativ 90% dintre şoarecii fără GREM1 funcţional au dezvoltat tumori care s-au răspândit la ficat, comparativ cu 15% dintre şoarecii la care GREM1 funcţiona normal.

Creşterea nivelurilor GREM1 ar putea inversa acest proces şi ar putea face ca tipurile de celule invazive să revină la o formă mai puţin periculoasă. Cercetătorii speră, în viitor, să folosească aceste cunoştinţe pentru a găsi modalităţi de a inversa cancerul pancreatic mai avansat într-o formă mai puţin agresivă, care este mai uşor de tratat.

Oamenii de ştiinţă londonezi subliniază că ar fi necesare mai multe cercetări pentru a descoperi şi dezvolta tratamente care să schimbe soarta celulelor PDAC şi să facă tumora să răspundă mai bine la terapii. Cu toate acestea, descoperiri fundamentale precum aceasta sunt cruciale în direcţionarea eforturilor de a găsi noi medicamente şi tratamente pentru cancer.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că o altă proteină, numită BMP2, este implicată în reglarea GREM1 şi că aceste două proteine ​​reglează forma pe care celulele PDAC o iau în cele din urmă, conform unui model matematic propus pentru prima dată de Alan Turing în 1952.

Profesorul Axel Behrens, autor principal al studiului a precizat că „aceasta este o descoperire importantă şi fundamentală care deschide o nouă cale pentru găsirea tratamentelor pentru cancerul pancreatic. Am arătat că este posibil să inversăm soarta celulelor în cancerul pancreatic în laborator - întoarcerea ceasului înapoi asupra tumorilor agresive şi trecerea lor într-o stare care le face mai uşor de tratat. Înţelegând mai bine ce anume determină răspândirea agresivă a cancerului pancreatic, sperăm să exploatăm acum aceste cunoştinţe şi să identificăm modalităţi de a face cancerul pancreatic mai puţin agresiv şi mai tratabil”, a spus cercetătorul potrivit Medicalxpress.com

Peste 10.000 de oameni din Marea Britanie sunt diagnosticaţi cu cancer pancreatic în fiecare an şi peste 9.000 vor muri din cauza acestuia.

„Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai devastatoare dintre toate tipurile de cancer – cea mai comună formă a bolii se răspândeşte agresiv, făcându-l greu de tratat. Această nouă descoperire ne-a lărgit înţelegerea bazei moleculare a modului în care cancerul pancreatic câştigă capacitatea de a creşte şi de a se răspândi în corp. Deşi este nevoie de mai multă muncă, acest tip de cercetare fundamentală este esenţială pentru dezvoltarea conceptelor pentru tratamente noi şi mai eficiente pentru cancer”, a precizat Profesorul Kristian Helin, directorul executiv al Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra.

Recent cercetătorii de la Northwestern Medicine, din Statele Unite, au anunţat că au descoperit o potenţială ţintă terapeutică pentru cel mai frecvent tip de cancer pancreatic.

viewscnt