Căsătoria oferă beneficii pentru sănătate

Căsătoria oferă beneficii pentru sănătate

Noul an este în mod tradiţional un moment în care mulţi oameni îşi reînnoiesc angajamentele de-a deprinde obiceiuri sănătoase, cum ar fi să facă exerciţii fizice regulat, să bea mai multă apă sau să mănânce mai sănătos. Se pare că şi un angajament pe termen lung în ceea ce priveşte viaţa în cuplu este benefic atunci când vine vorba de sănătate. Potrivit cercetătorilor, oamenii căsătoriţi au un avantaj, în special bărbaţii căsătoriţi faţă de celibatari.

,,În echipă, studiem modul în care relaţiile afectează sănătatea. Unul dintre noi este un profesor de asistenţă medicală care studiază modul în care sprijinul social influenţează comportamentele de sănătate. Altul este psiholog de sănătate socială care explorează modul în care stresul afectează relaţiile şi sănătatea cuplurilor, iar altul este psiholog social care cercetează modul în care relaţiile influenţează schimbările comportamentului de sănătate. Împreună, examinăm modul în care partenerii îşi influenţează reciproc sănătatea, luând în considerare genul în această ecuaţie”, au explicat Libby Richards, Melissa Franks and Rosie Shrout pentru publicaţia The Conversation.

Majoritatea studiilor privind căsătoria şi sănătatea s-au limitat la bărbaţi şi femei căsătoriţi. Dar studii mai recente examinează aceste relaţii la parteneri de acelaşi sex biologic, arată siteul Medicalxpress.com.

O teorie care încearcă să explice legătura dintre căsătorie şi sănătate este actul de auto-selectare. Pur şi simplu, oamenii care sunt mai bogaţi şi mai sănătoşi decât media au şanse mai mari nu numai să se căsătorească, ci şi să găsească un partener care este mai bogat şi mai sănătos decât media. Bărbaţii şi femeile cu sănătate şi bogăţie mai precară decât media sunt mai puţin probabil să se căsătorească.

Deşi aceasta poate face parte din poveste, căsătoria oferă partenerilor un sentiment de apartenenţă, mai multe oportunităţi de angajament social şi sentimente reduse de singurătate. Această integrare socială, sau măsura în care oamenii participă la relaţiile şi activităţile sociale, poate influenţa foarte mult sănătatea - de la reducerea riscului de hipertensiune arterială şi boli de inimă până la scăderea riscului de deces sau de sinucidere.

O altă legătură importantă între căsătorie şi sănătate implică procesul inflamator al organismului. Cercetările leagă singurătatea şi lipsa de relaţii apropiate cu inflamaţia sau cu modul în care organismul reacţionează la boală. Deşi inflamaţia este necesară pentru vindecare, inflamaţia cronică este asociată cu boli de inimă, artrită, cancere şi boli autoimune. În timp ce adulţii singuri au, fără îndoială, relaţii apropiate foarte semnificative, o căsnicie sănătoasă prin natură oferă mai multe oportunităţi de apropiere şi socializare, susţinând legătura dintre căsătorie şi inflamaţie.

O altă legătură pe care au identificat-o oamenii de ştiinţă a fost între căsătorie şi longevitate. Bărbaţii căsătoriţi şi femeile căsătorite trăiesc, în medie, cu doi ani mai mult decât omologii lor necăsătoriţi. Un motiv pentru acest beneficiu de longevitate este influenţa partenerilor conjugali asupra comportamentelor sănătoase. Studiu după studiu arată că persoanele căsătorite mănâncă mai bine şi sunt mai puţin probabil să fumeze şi să bea în exces. Toate aceste comportamente sănătoase ajută la explicaţia de ce oamenii căsătoriţi tind să trăiască mai mult.

De exemplu, soţiile de sex feminin pot avea grijă de partenerii lor de sex masculin, consolidând comportamentele sănătoase şi oferind mai multe oportunităţi pentru alegeri sănătoase. Pe de altă parte, bărbaţii căsătoriţi sunt mai puţin probabil să încerce să influenţeze comportamentele de sănătate ale soţiilor lor.

Femeile tind să preia conducerea în promovarea comportamentelor sănătoase, în beneficiul soţilor lor. Datele sugerează că bărbaţii şi femeile din relaţii de acelaşi sex tind să se angajeze în munca în echipă pentru a promova reciproc comportamente pozitive de sănătate. În plus, bărbaţii şi femeile căsătoriţi au mai multe şanse să dorească să schimbe comportamentele de sănătate ale partenerilor lor, mai ales dacă obiceiurile soţilor sunt mai rele decât ale lor.

În ceea ce priveşte stresul, un alt studiu derulat de Universitatea din Texas a arătat că rezistă mai bine la stres cuplurile căsătorite de acelaşi sex decât cuplurile de sex diferit. De asemenea, studiul a mai constatat că femeile căsătorite cu bărbaţi raportează mai mult sprijin negativ - ceea ce înseamnă că soţii lor reacţionează ambivalent sau chiar ostil ca răspuns la stres - decât femeile căsătorite cu femei.

viewscnt