Cercetătorii din lumea întreagă pun la încercare ChatGPT cu privire la capacitatea sa de-a răspunde întrebărilor pacienţilor la subiecte medicale. O echipă de cardiologi de la Cleveland Clinic şi la Universitatea Stanford a testat recent ChatGPT, modelul popular de inteligenţă artificială (AI), pentru a vedea dacă ar putea răspunde cu exactitate la întrebări despre cardiologia preventivă şi bolile cardiovasculare. Modelul a funcţionat bine, astfel că cercetătorii au ajuns la concluzia că ChatGPT a arătat un potenţial considerabil şi au făcut un pas mai departe spre cancerul de sân.
Cardiologul Ashish Sarraju de la Cleveland Clinic, autorul principal al acelui studiu referitor la bolile cardiovasculare a apreciat utilitatea ChatGPT.
Inspiraţi de acest succes, experţii de la Universitatea din Maryland School of Medicine (UMSOM) au prezentat ChatGPT un set de 25 de întrebări referitoare la recomandările de screening pentru cancerul de sân pentru a determina dacă programul ar putea oferi în mod fiabil îndrumări adecvate.
Întrebările au acoperit totul, de la simptomele cancerului de sân şi cine este cel mai expus riscului, până la costurile asociate cu examenele şi cât de des ar trebui să fie supuse femeilor un screening. Aceleaşi întrebări au fost prezentate chatbot-ului de trei ori separat pentru a-i evalua consistenţa, lucru care a fost pus sub semnul întrebării de mulţi dintre utilizatorii săi de la lansare.
Trei radiologi instruiţi în mamografie au revizuit răspunsurile pentru acurateţe, coerenţă şi adecvare. Ei au descoperit că ChatGPT a oferit răspunsuri adecvate la 22 din cele 25 de întrebări.
„Am descoperit că ChatGPT a răspuns corect la întrebări în aproximativ 88% din timp, ceea ce este destul de uimitor”, a menţionat dr. Paul Yi, profesor de radiologie diagnostică şi medicină nucleară la UMSOM şi director al UM Medical Intelligent Imaging.
Yi a sugerat că răspunsurile generate de ChatGPT au fost rezumate într-un limbaj laic pe care consumatorii l-ar putea înţelege fără dificultate. Cu toate acestea, în ciuda capacităţii chatbot-ului de a răspunde în mod corespunzător la majoritatea întrebărilor, acesta nu a obţinut un scor perfect.
A furnizat informaţii învechite la una dintre întrebările despre mamografii şi vaccinarea COVID, iar la alte două răspunsurile sale au variat semnificativ atunci când a fost solicitat să răspundă la aceeaşi întrebare de mai multe ori.
„ChatGPT a furnizat un singur set de recomandări privind screeningul cancerului de sân, emise de Societatea Americană a Cancerului, dar nu a menţionat recomandări diferite formulate de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) sau de US Preventative Services Task Force”, a spus dr. HanaHaver, medic radiolog la Universitatea din Maryland Medical Center, autorul principal al studiului,
În general, autorii au sugerat că ChatGPT are un mare potenţial de a servi ca instrument suplimentar pentru furnizarea pacienţilor de informaţii privind asistenţa medicală, dar supravegherea medicului rămâne „critică” din cauza unora dintre informaţiile inconsecvente şi ocazional inadecvate pe care le oferă.
„Consumatorii ar trebui să fie conştienţi de faptul că acestea sunt tehnologii noi, nedovedite şi ar trebui să se bazeze în continuare pe medicul lor mai degrabă decât pe ChatGPT pentru sfaturi”, a spus Yi, potrivit siteului HealthImaging.com.
Cu alte, cuvinte, cercetătorii consideră „destul de uimitoare”, capacitatea ChatGPT de a consilia pacienţii cu privire la screening-ul cancerului de sân, dar au avertizat că oamenii ar trebui să procedeze cu prudenţă atunci când caută sfaturi medicale de la chatbot.
Vezi şi ChatGPT în radiologie: utilizarea etică este imperativă