Cazurile de COVID-19 din România vor fi raportate zilnic. Ce e mai rău în spitale, de acum încolo urmează

Cazurile de COVID-19 din România vor fi raportate zilnic. Ce e mai rău în spitale, de acum încolo urmează

Ministerul Sănătăţii trece de săptămâna viitoare, mai precis de marţi, la raportarea zilnică privind cazurile de COVID-19. ,,În cursul zilei de luni va fi prezentat buletinul COVID săptămânal, iar de marţi se va reveni la raportarea zilnică a cazurilor”, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în condiţiile în care în ultima lună raportarea cazurilor noi de COVID, a internărilor şi deceselor era făcută săptămânal. ,,Ce e mai rău în spitale, de abia de acum încolo urmează”, a declarat dr. Octavian Jurma, medic şi cercetător român, referindu-se la situaţia cazurilor de COVID-19 din România. Şi dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului, ,Matei Balş” din Capitală îndeamnă populaţia la prudenţă.

În intervalul 27 iunie - 3 iulie au fost înregistrate 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. 1.307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în România cu 80% faţă de finalul lunii mai, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii. Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii estima la începutul săptămânii că numărul cazurilor zilnice de COVID-19 va ajunge la 10.000 de cazuri în august.

 ,,Estimăm o creştere în perioada următoare. În Europa vârful acestui val  se estimează a fi la sfârşitul lunii iulie, noi avem un decalaj de 2 săptămâni. Ne aşteptăm la 10.000 de cazuri pe zi de COVID-19 în august”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Dr. Octavian Jurma, medic şi cercetător, a declarat astăzi la postul de televiziune B1 TV că medicii din România ,,sunt mai pregătiţi pentru acest val pandemic, dar autorităţile nu. Valul de internări este cu 2 săptămâni în urma infectărilor. Ce e mai rău în spitale abia acum urmează. Pandemia a fost declarată închisă oficial, centrele de vaccinare au fost închise. În Ialomiţa, de exemplu sunt doar  5-6 medici care vaccinează”, a atras atenţia medicul.

Pentru că e perioada vacanţelor, cercetătorul spune că românii ar trebui să dea dovadă de o minimă prudenţă, să folosească masca de protecţie şi să se testeze atunci când participă la mari evenimente, dacă vor concedii liniştite.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului,,Matei Balş” din Capitală, a declarat recent la un alt post de televiziune că ,,nu se pune problema să ne amânăm vacanţele, dar să fim prudenţi. Acest val al infectărilor este un val cu infecţii forme uşoare”. Medicul infecţionist a spus că sunt locuri în Europa unde nu s-a renunţat la purtarea măştilor în spaţiii închise.

,,Şi cei vaccinaţi COVID pot să se infecteze, în cazul lor probabilitatea e mai mică de-a face forme severe, dar nu înseamnă să nu fie prudenţi”, a subliniat dr. Marinescu.

Marco Cavaleri de la Strategia de Sănătate şi Vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului(EMA) a declarat zilele trecute că ,,variantele BA.2 şi BA 4 vor deveni dominante în Europa până la finalul lunii iulie”.

viewscnt