Ce efecte are umorul medicilor radiologi asupra pacienţilor

Ce efecte are umorul medicilor radiologi asupra pacienţilor

Este râsul cel mai bun medicament? Un studiu a încercat să găsească răspunsul la această întrebare şi a aflat că pacienţii văd simţul umorului ca o trăsătură admirabilă la medicii radiologi.

Poate că instituţiile de învăţământ ar trebui să înceapă să integreze glumele în programul medicilor radiologi, deoarece pacienţii consideră că şi umorul este o calitate admirabilăa acestor specialişti. Cel puţin asta a descoperit un nou studiu care a testat efectele „intervenţiilor umoristice” în timpul screeningurilor şi examinărilor pentru cancerul de sân.

Pacienţii care au fost incluşi în grupul de intervenţie au raportat că se simt mai puţin anxioşi în timpul examenului şi mai receptivi la discuţiile lor cu medicul radiolog comparativ cu un grup de control.

„Efectele pozitive ale umorului în medicină sunt larg cunoscute, dar majoritatea pacienţilor experimentează puţin umor sau bucurie în mediul medical contemporan”, a constatat Andreas Gutzeit, de la Departamentul de Ştiinţe ale Sănătăţii şi Medicină de la Universitatea Lucerne, Elveţia, autorul corespondent al studiului.

„Studiile au arătat că examenele de diagnostic, în special cele ale sânilor, sunt extrem de stresante pentru pacienţi”, sunt de părere autorii studiului care cred că în viitor e nevoie de practici mai centrate pe pacient. Îngrijirea centrată pe pacient ar implica mai multă comunicare şi interacţiune. Acest lucru a condus în cele din urmă la evaluarea modului în care radiologii care sunt consideraţi mai plini de umor ar fi priviţi de pacienţii lor  mai bine şi dacă o astfel de calitate ar ajuta la emana un sentiment mai puternic de empatie pacienţilor supuşi unor examinări stresante.

Pentru studiu, cercetătorii au împărţit o cohortă de 132 de femei supuse unei combinaţii de mamografie/ecografie de rutină în mod egal într-un grup de control şi un grup de intervenţie.

Înainte de examinare, grupul de intervenţie a primit o carte de vizită umoristică auto-pictată de la radiolog în locul unei cărţi de vizită standard, în timp ce grupului de control i s-a dat o carte de vizită standard. Chestionarele post-examinare completate de pacienţi au dezvăluit că intervenţia simplă este un mijloc eficient de relaxare a minţii pacienţilor.

Pacienţii din grupul de intervenţie s-au dovedit a avea mai multe şanse să-şi amintească numele radiologului, să-şi aprecieze mai mult discuţia şi să considere medicul ca fiind mai empatic. Acest lucru s-a tradus şi printr-o reducere a anxietăţii în timpul examenului şi un sentiment de încredere în competenţa medicului radiolog.

„Umorul poate fi folosit ca mijloc de a atenua frica şi anxietatea pacientului şi de a ajuta radiologul să lase o impresie mai puternică asupra pacienţilor decât alţi medici, deşi radiologul nu vizitează zilnic pacientul la pat”, au explicat autorii, potrivit siteului HealthImaging.com.

viewscnt