Dieta unui pacient hipertensiv nu este mult diferită de cea a unei persoane care nu are afecţiuni cardiovasculare dintr-un motiv foarte simplu: este o dietă echilibrată, sănătoasă, care ar trebui să fie parte a oricărui regim de viaţă. De aceea este şi uşor de integrat în viaţa întregii familii. "Cu excepţia aportului redus de sare, farfuria unui pacient cu hipertensiune arterială şi a celorlalţi comeseni ar trebui să arate la fel”, a atras atenţia dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiolog, şef de lucrări la UMF Carol Davila şi Preşedintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie.
De sărbători, anumite preparate culinare tradiţionale pot ispiti persoana care suferă de hipertensiune arterială să încalce regimul alimentar, motiv pentru care medicii vin în ajutorul pacienţilor cu sugestii de meniuri şi alimente potrivite cu sezonul şi festivităţile. Dieta mediteraneană şi dieta DASH sunt exemplele cele mai la îndemână, însă prima foloseşte adesea mult ulei de măsline, iar a doua asociază carnea şi produse lactate.
,,Un indiciu uşor de urmat este dieta mediteraneană. Acum găsim rapid pe internet reţete pas cu pas, sfaturi pentru gust bun, chiar şi sugestii de meniu. Pe parcursul unei zile sunt recomandate 5 porţii, cam cât o mână plină de legume şi fructe precum: spanac, broccoli, morcovi, fasole, linte, sfeclă, ţelină, roşii, mere, fructe de pădure, citrice, banane. În ceea ce priveşte carnea, alegeţi în primul rând peştele, măcar o dată pe săptămână, din cel bogat în omega 3 – somon, păstrăv, sardine, ton. Sigur, este în regulă şi carnea slabă de vită sau porc, pui sau curcan fără piele. Alăturăm ouă, lactate slabe, nuci, seminţe de dovleac, fistic, ulei de măsline”, a precizat dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiolog.
De obicei, ceea ce văd nutriţioniştii în farfuriile pacienţilor lor, chiar şi hipertensivi, este o bucată mare de friptură cu cartofi prăjiţi şi o mică salată. Roxana Ehsani, dietetician nutriţionist în Las Vegas şi purtător de cuvânt al Academiei Americane de Nutriţie şi Dietetică, a spus că trebuie să reinventeze felul în care mănâncă de obicei americanii şi să inverseze proporţiile din farfurie.
,,Salata sau legumele ar trebui să fie principalul fel din farfurie.” În opinia sa, includerea în dieta hipertensivilor a acizilor graşi omega-3 din somon şi alţi peşti graşi de două ori pe săptămână poate reduce riscul atacurilor de cord.
În acest sezon, fructele de pădure congelate sunt disponibile şi merită să fie pe masa acestor persoane fiindcă ajută la ameliorarea inflamaţiei, fiind surse excelente de antioxidanţi.
„Nu poţi greşi cu fructele de pădure. Sunt atât de uşor de inclus în dietă, la cerealele de dimineaţă, în iaurt", a afirmat Jerlyn Jones, o altă nutriţionistă din Atlanta.
Legumele verzi sunt indicate, dar cum în această perioadă acestea se găsesc mai greu, există o varietate de legume cu nutrienţi diferiţi care pot fi puse pe masă chiar şi de sărbători: morcovi, cartofi dulci, ardei, sfeclă.
"Sunt pline de carotenoizi şi vitamine care vă ajută pentru a vă menţine inima puternică”, a dat asigurări Jones, potrivit siteului webmd.com.
Atenţie, însă, la legumele murate, favorite în acest sezon, dar pline de sare, nefiind recomandate hipertensivilor.
Nucile, mari vedete în acest sezon, fiindcă sunt folosite în produsele tradiţionale: cozonaci, cornuleţe, turtă dulce, prezintă beneficiul suplimentar al acizilor graşi omega-3. Ele pot fi însă consumate şi crude.
,,Este important, aşadar, să fim precauţi iar principala măsură de verificare este măsurarea periodică a tensiunii arteriale. Este mesajul pe care Societatea Română de Cardiologie îl promovează deja de patru ani prin campania pe care o derulează la nivel naţional: „Mergi şi măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu!”, a subliniat dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiolog, Şef de lucrări la UMF Carol Davila şi Preşedintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie.