Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Biologică, cea mai importantă instituţie de cercetare din Israel, ar fi dezvoltat deja un vaccin pentru coronavirus, pe care urmează să îl testeze în studii clinice, relatează publicaţia Haaretz, care citează surse medicale israeliene.
Pe plan mondial, zeci de companii şi instituţii au intrat în cursa pentru a dezvolta un vaccin pentru noul coronavirus SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19.
Însă cel mai important institut de cercetare din Israel ar fi realizat un mare pas înainte în înţelegerea mecanismului biologic şi a caracteristicilor virusului, inclusiv privind producerea de anticorpi la persoanele care au fost infectate – un element cheie pentru producerea unui vaccin.
Potrivit Haaretz, descoperirea urmează să fie anunţată oficial în următoarele zile.
Chiar dacă vaccinul este dezvoltat, este nevoie de testarea acestuia în studii clinice, ce au nevoie de o perioadă de câteva luni de zile, pentru a demonstra siguranţa şi eficacitatea vaccinului la oameni. Primul studiu ar urma să fie realizat pe animale.
Peste 50 de cercetători cu experienţă lucrează la institutul israelian de stat, care este în subordinea prim-ministrului israelian.
Institutul de Cercetare Biologică are sediul în oraşul israelian Nes Tziona, fiind înfiinţat în 1952 ca structură a Ministerului Apărării. Ulterior, institutul a devenit civil, dar a păstrat o legătură privilegiată cu Ministerul Apărării.
Potrivit presei israeline, premierul Benjamin Netanyhu a ordonat pe 1 februarie institutului să se concentreze în primul rând pe dezvoltarea unui vaccin pentru noul coronavirus.
Datorită sprijinului autorităţilor, cinci transporturi speciale cu mostre ale virusului au sosit la institut în urmă cu trei săptămâni din Japonia, Italia şi din alte state, cu ajutorul unei structuri speciale din Ministerul Apărării.
Imediat ce mostrele au ajuns la institut, cercetătorii s-au ocupat cu prioritate de dezvoltarea unui vaccin.
În mod normal, după dezvoltarea vaccinului urmează un lung proces de testare a sa, mai întâi pe animale şi ulterior în studii clinice cu oameni – pentru a identifica reacţiile adverse, gradul de siguranţă şi eficienţa reală.
Totuşi, urgenţa mondială generată de pandemie ar putea accelera procesul pentru a obţine un vaccin cât mai repede. Chiar şi aşa, noul vaccin ar putea fi gata pentru vaccinarea populaţiei cel mai devreme în prima parte a anului viitor, scrie publicaţia israeliană.