Centru de excelenţă pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului de sân, la SANADOR

Centru de excelenţă pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului de sân, la SANADOR

Cancerul de sân este de departe cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei, în România, conform unor estimări recente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mai mult de una din 4 femei diagnosticate în fiecare an cu cancer suferă de neoplasm de sân, frecvent în stadii grave, avansate. Modalităţile de diagnostic şi opţiunile de tratament au cunoscut o evoluţie remarcabilă şi o perfecţionare continuă în ultimii ani, astfel că supravieţuirea pacientelor la 5 ani de la stabilirea diagnosticului de cancer de sân este mare, de peste 80%.

Screeningul pentru cancerul mamar constă, întâi, în autopalparea periodică, recomandabil o dată pe lună. La aceasta se adaugă un control anual, în cadrul căruia se efectuează un examen clinic minuţios şi investigaţii imagistice mamare care pot indica prezenţa unor leziuni suspecte, de tipul nodulului mamar. Screeningul periodic poate depista la timp cancerul mamar şi este recomandat tuturor femeilor cu vârsta peste 25 de ani, dar cu precădere celor cu vârsta de peste 55 ani şi, indiferent de vârstă, după instalarea menopauzei.

Ce este senologia?

Senologia este o ramură medicală care s-a dezvoltat din obstetrică-ginecologie şi din chirurgia generală din nevoia tot mai crescută de a preveni cu succes, de a diagnostica rapid şi de a trata eficient afecţiunile sânului, în special patologia malignă a glandei mamare. În absenţa unor factori de risc suplimentari, femeile au un risc de aproximativ 15% de a dezvolta o afecţiune malignă mamară pe parcursul vieţii şi de aceea monitorizarea periodică, în lipsa oricăror semne sau simptome, trebuie să constituie o prioritate.

Numărul foarte mare de paciente diagnosticate cu neoplasme mamare a adus în prim-plan necesitatea unor centre specializate pentru diagnosticul şi tratamentul patologiei mamare. Construite în jurul unor medici specializaţi în tratamentul chirurgical al cancerului de sân şi în managementul optim al cazurilor, centrele de senologie oferă astăzi pacientelor soluţii moderne, adesea minim invazive, pentru gestionarea unei patologii grave.

Investigaţii recomandate pentru diagnosticul cancerului de sân

Diagnosticul de certitudine al cancerului de sân urmează o serie de etape obligatorii, primul pas fiind reprezentat întotdeauna de un consult de specialitate, în care medicul efectuează anamneza pacientei şi examenul clinic complet, care include palparea sânilor şi a zonelor axilare. Ulterior consultului şi în funcţie de particularităţile pacientei, se vor efectua investigaţii imagistice şi, dacă este indicată, o biopsie mamară pentru determinarea cu exactitate a patologiei implicate.

Mamografia este examinarea radiologică de primă intenţie pentru diagnosticul afecţiunilor tumorale mamare, fiind folosită în screeningul periodic al cancerului de sân. Ecografia mamară este o metodă imagistică neinvazivă şi neiradiantă care utilizează ultrasunetele pentru a localiza leziunea mamară şi pentru a descrie caracteristicile structurale ale acesteia, fiind indicată mai ales la femeile tinere, cu sâni denşi. Atât mamografia, cât şi ecografia sunt folosite pentru a calcula scorul BI-RADS, un indicator utilizat de medici pentru a estima riscul de malignitate al unei leziuni mamare.

În cazurile mai deosebite, în care s-au identificat mai multe tumori ale sânului în acelaşi timp, se poate recomanda efectuarea unei examinări prin rezonanţă magnetică (IRM/RMN) pentru a obţine imagini de înaltă rezoluţie şi date de precizie despre caracteristicile structurale şi localizarea acestora.

Biopsia mamară şi examenul histopatologic al ţesutului tumoral stabilesc cu exactitate caracterul malign sau benign al leziunii. Un nodul mamar suspect are indicaţie de biopsie instrumentală sau core-biopsy şi, în funcţie de rezultatul anatomopatologic şi de tipul histologic al tumorii, se stabileşte conduita terapeutică şi se aleg opţiunile de tratament oncologic.

Tratamentul oncologic pentru cancerul de sân

Depistarea şi apoi confirmarea histopatologică a unui cancer de sân trebuie să fie urmate obligatoriu de tratamentul chirurgical şi oncologic. În funcţie de particularităţile pacientei, de dimensiunile, poziţia şi tipul histopatologic al tumorii, de implicarea lanţurilor ganglionare, precum şi de riscul genetic sau hormonal, echipa medicală alege paşii de tratament, tipul de intervenţie chirurgicală, tipul de radioterapie şi numărul de şedinţe, eventuala indicaţie pentru hormonoterapie şi momentul optim de iniţiere a chimioterapiei.


Tratamentul chirurgical al cancerului mamar implică rezecţia completă a leziunii tumorale, a ganglionilor axilari şi, uneori, chiar a întregului sân, pentru a reduce riscul de recidivă. Mastectomia bilaterală este indicată preventiv pacientelor cu un istoric familial de cancer mamar, iar efectele psihologice al acestui tip de tratament radical sunt în prezent diminuate cu ajutorul procesului chirurgical de reconstrucţie mamară.


Chimioterapia pentru cancerul de sân este inclusă în majoritatea protocoalelor terapeutice, fie înaintea intervenţiei de rezecţie tumorală pentru tumorile aflate într-un stadiu avansat (chimioterapie neoadjuvantă), fie după tratamentul chirurgical sau după radioterapie (chimioterapie adjuvantă).

Unele tumori mamare prezintă anumite caracteristici moleculare care le permit medicilor să folosească terapii moderne, ţintite, pentru a distruge selectiv celulele tumorale şi pentru a minimiza riscul de recidivă. Hormonoterapia şi imunoterapia sunt opţiuni demne de menţionat deoarece aduc rezultate uimitoare în ceea ce priveşte capacitatea de a opri creşterea tumorală şi metastazarea, atât preoperator, cât şi postoperator.

Academia de Senologie SANADOR

La SANADOR, ştim cât de traumatizant poate fi un diagnostic grav precum cel de cancer mamar şi de aceea am înfiinţat Academia de Senologie SANADOR, un centru specializat în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul tuturor afecţiunilor glandei mamare, fie ele maligne, benigne sau estetice.

Academia de Senologie SANADOR pune pacientele pe primul loc, oferindu-le toate serviciile medicale necesare gestionării unui cancer de sân:

  • investigaţii imagistice de înaltă performanţă – ecografie mamară, sonoelastografie, mamografie cu tomosinteză, examen CT, RMN sau PET-CT;
  • analize de laborator complete – markeri tumorali specifici, teste genetice BRCA1 şi BRCA2;
  • biopsie lezională şi ganglionară ghidată imagistic;
  • analize anatomopatologice şi imunohistochimice;
  • tratament chirurgical – excizia tumorii sau lumpectomie, mastectomie, disecţia ganglionilor axilari;
  • tratament oncologic – chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie;
  • tratamente de chirurgie plastică şi reconstructivă pentru reconstrucţia mamară;
  • Consiliere psihologică.

Academia de Senologie SANADOR funcţionează în cadrul Centrului Oncologic SANADOR, locul unde pacienţii oncologici primesc sfaturi şi informaţii avizate, de la cei mai buni medici specializaţi în managementul şi tratamentul cancerului de sân. La Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale, stabilirea tratamentului optim se face în cadrul comisiei oncologice multidisciplinare (Tumor Board), compusă din medici chirurgi, oncologi, radioterapeuţi, imagişti etc., după caz.

Academia de Senologie SANADOR este primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru plin în Reţeaua Internaţională a Centrelor Senologice (Breast Centres Network), un proiect de amploare al Şcolii Europene de Oncologie, administrat de Societatea Internaţională de Senologie.

viewscnt