Crucea Roşie Română a inaugurat în Bucureşti ,,Centrul de Promovare a Sănătăţii”, un proiect pentru cetăţenii ucraineni din România, în cadrul căruia refugiaţii ucraineni pot avea acces la servicii medicale gratuite şi la consiliere, aceştia beneficiind şi de traducători. ,,Centrul de Promovare a Sănătăţii’’ va funcţiona sub formă de centru fix o perioadă de 4 luni, după care se va transforma într-o caravană mobilă de sănătate ce se va deplasa în mai multe judeţe din ţară.
“Centrul de Promovare a Sănătăţii’’ va oferi refugiaţilor ucraineni acces gratuit la medici specialişti din diverse arii: pediatrie, cardiologie, medicină generală, diabetologie, oftalmologie, stomatologie. Aceştia vor beneficia şi de măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei, EKG, ecografie abdominală şi consiliere psihologică.
În urma acestor consultaţii, se vor elibera rapoarte medicale cu rezultatele clinice şi paraclinice, precum şi recomandări terapeutice. Pentru comunicarea cu pacienţii, la fiecare specializare, medicii vor avea alături traducători de limba ucraineană sau rusă.
Potrivit estimărilor făcute de Raluca Buzea, manager de proiect la Crucea Roşie Română, în fiecare zi numai la medicul generalist vor avea acces în jur de vreo 20 de persoane.
,,În decembrie avem o situaţie privilegiată, medicul pediatru cu care desfăşurăm activitatea ne va acorda 84 de ore în care să fie prezent în spaţiu, ceea ce este îmbucurător pentru noi. Deci, asta înseamnă 160 de copii care ar putea beneficia de consultaţii de pediatrie”, a declarat Raluca Buzea, manager proiect, Crucea Roşie Română.
Clinica de optometrie va putea vedea vreo 40 de persoane pe săptămână, iar de consultaţii de cardiologie şi de ecografii vor putea beneficia în luna decembrie 40-50 de persoane.
,,Ne dorim să creăm o listă reală de medici de familie dispuşi să înregistreze aceste persoane. Ne dorim ca la centru nu doar să facem să facem referire, să le spunem că trebuie să înregistreze la un medic de familie, ci şi să îi ajutăm în acest hăţiş legislativ şi să-i înscriem la un medic de familie. Pentru asta avem nevoie de medici de familie care să fie de acord să fie în contact cu noi, să-i primească, să-i înregistreze, să le ofere acest aceste reţete compensate de care au atâta nevoie”, a mărturisit Raluca Buzea.
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a inaugurat vineri acest centru cu sprijinul financiar al Crucii Roşii din Franţa.
„Caravana de sănătate este un proiect de amploare, pe care îl demarăm într-o primă etapă în Bucureşti, dar pe care îl vom continua anul viitor în mai multe zone ale ţării. Vom acoperi atât zona urbană cât şi zona rurală şi ne vom adresa atât cetăţenilor ucraineni, cât şi românilor din aceste zone. Suntem recunoscători partenerilor noştri, Crucea Roşie Franceză care susţin financiar acest proiect atât de necesar persoanelor cu acces dificil la serviciile de sănătate. Dorim să dăruim oamenilor încredere, speranţă şi informaţii utile care să le uşureze acomodarea în România“, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Roşii Române.
Programarea pacienţilor se face la numerele de telefon 0747 278 486 sau 0748 185 714 în limba română, rusă, ucraineană sau engleză, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00.