Cercetătorii din lumea întreagă pun la încercare ChatGPT cu privire la capacitatea sa de-a răspunde întrebărilor pe subiecte de sănătate şi medicale. Programul de inteligenţă artificială (AI) ar putea deveni o sursă de informaţii medicale exacte şi complete, spun ei, după ce au analizat rezultatele unui nou studiu.
ChatGPT este un instrument de procesare a limbajului natural bazat pe tehnologia AI, care permite purtarea unor conversaţii cu chatbotul asemănătoare cu cele umane. Modelul lingvistic poate răspunde la întrebări din aproape orice domeniu şi poate scrie eseuri, e-mailuri şi chiar cod.
Potrivit unui articol de cercetare publicat online la 27 decembrie în revista JAMA Network Open, ChatGPT ar putea fi un instrument util şi convenabil pentru persoanele care doresc să afle informaţii nutriţionale despre anumite produse alimentare.
Tot mai mulţi oameni caută informaţii despre nutriţie din surse online.
Chatbotul ChatGPT a cunoscut o popularitate uluitoare de la înfiinţare şi poate deveni o resursă pentru informaţii în domeniul nutriţiei.
Cu toate acestea, adecvarea ChatGPT pentru a răspunde la întrebări din domeniul nutriţiei nu a fost investigată.
Astfel, scopul acestei cercetări a fost de a investiga competenţa ChatGPT de a răspunde la întrebări comune privind nutriţia.
O echipă de la Universitatea de Medicină Taipei, din Taiwan, a investigat fiabilitatea inteligenţei artificiale în ceea ce priveşte furnizarea de informaţii asupra conţinutului energetic şi de macronutrienţi a 222 de produse alimentare, înlimbile engleză şi chineză.
A fost comparată fiabilitatea ChatGPT-3.5 (chatbot 1) şi ChatGPT-4 (chatbot 2) pentru furnizarea de informaţii privind conţinutul de calorii şi macronutrienţi (carbohidraţi, grăsimi şi proteine).
Cercetătorii nu au observat nicio diferenţă semnificativă între estimările nutriţionistului şi cele ale AI privind conţinutul de energie, carbohidraţi şi grăsimi, dar a existat o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte estimarea proteinelor.
Ambele versiuni ale ChatGPT au furnizat conţinuturi energetice exacte pentru aproximativ 35 până la 48% din cele 222 de produse alimentare, în limita a 10%, cu un coeficient de variaţie <10%.
Chatbot 2 a avut o performanţă mai bună decât chatbot 1, dar a supraestimat proteinele.
„Deşi chatbot-urile cu inteligenţă artificială sunt concepute pentru a fi probabiliste, rezultatele acestui studiu transversal sugerează că inteligenţa artificială poate fi un instrument util şi convenabil pentru persoanele care doresc să cunoască informaţiile despre energia şi macronutrienţii alimentelor lor", scriu autorii.
În prezent, capacitatea AI-chatbot de a oferi sfaturi dietetice personalizate, cum ar fi orientări nutriţionale specifice şi dimensiuni exacte ale porţiilor, este totuşi limitată, au scris autorii recentei cercetări.