Chirurgia oncologică – o etapă importantă în managementul pacientului oncologic

Chirurgia oncologică – o etapă importantă în managementul pacientului oncologic

Patologia oncologică reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Conform statisticilor OMS pentru anul 2020, la nivel global s-au înregistrat peste zece milioane de decese prin cancer.

Incidenţa patologiilor oncologice este în continuă creştere, iar rapiditatea alterării calităţii vieţii cauzate de cancer, trebuie luată în considerare atunci când obiectivul principal este controlul cancerului şi vindecarea, sau ameliorarea simptomatologiei.

În trecut, chirurgia oncologică constituia singurul tratament pentru cancer, chirurgii împingând graniţele cunoştinţelor de-a lungul anilor. Însă, o dată cu evoluţia tehnologiilor medicale şi a dezvoltării protocoalelor de tratament oncologic împotriva cancerelor, tratamentele non-chirurgicale, precum radioterapia şi chimioterapia au devenit adjuvante intervenţiei chirurgicale sau, în unele cazuri, o alternativă la tratamentul chirurgical.

În ciuda progreselor realizate în oncologia medicală şi radioterapie, chirurgia oncologică este în continuare singura modalitate de tratament cu potenţial curativ pentru majoritatea cancerelor solide.

Chirurgia reprezintă o parte vitală din planul terapeutic în cazul bolnavilor oncologici. Include orice tip de intervenţie chirurgicală pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului sau pentru ameliorarea unor simptome cauzate de afectarea multisistemică a bolii.

Intervenţiile chirurgicale din sfera chirurgiei oncologice sunt de mare amploare şi necesită o echipă anestezico-chirurgicală cu experienţă vastă atât din punct de vedere al tehnicii operatorii cât şi din punct de vedere al îngrijirii post-operatorii, într-o terapie intensivă dotată la standarde înalte.

Chirurgia oncologică poate fi indicată în scop diagnostic, terapeutic curativ, pentru prevenţia complicaţiilor sau recidivelor, dar şi paliativ, pentru ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor.

Ce tipuri de cancere se tratează chirurgical?

Pentru majoritatea tipurilor de cancer, chirurgia reprezintă tratamentul de primă intenţie, în special pentru stadiile iniţiale. Excepţiile sunt reprezentate de neoplaziile hematologice de tipul limfoamelor sau leucemiilor, care necesită tratament sistemic chimioterapic sau radioterapic.

Cancerele de esofag, gastric, tiroidian, pulmonar, colorectal, hepatic, de pancreas, de rinichi, de prostată, de col uterin, de sân sau tumorile cerebrale pot beneficia de tratamentul chirurgical, atunci când intervenţia chirurgicală este posibilă tehnic (se poate îndepărta întregul volum tumoral cu margini de siguranţă) iar afecţiunile asociate ale pacientului nu constituie contraindicaţii.

Rolul chirurgiei oncologice în cancer

Principalul obiectiv al intervenţiei chirurgicale oncologice cu scop curativ este eliminarea totală a tumorii sau a ţesutului canceros, atunci când acest lucru e posibil.

În ceea ce priveşte rolul terapeutic al intervenţiilor chirurgicale oncologice, chirurgia poate fi:

  • Diagnostică – în vederea stabilirii unui diagnostic histopatologic precis; o astfel de intervenţie se recomandă atunci când investigaţiile medicale nu sunt suficient de concludente;
  • Curativă sau radicală – extirparea completă a tumorii şi a ţesutului adiacent în limite de siguranţă oncologică;
  • Citoreducţională – cu scopul scăderii numărului de celule maligne din organism, atunci când extirparea completă nu este posibilă;
  • Paliativă – în vederea ameliorării unor simptome.

Chirurgia oncologică minim invazivă

Fiecare tip de neoplazie are propriile caracteristici, iar tehnicile chirurgicale abordate urmăresc un rezultat cât mai puţin traumatizant pentru pacient. Atunci când este posibil, intervenţiile chirurgicale se fac prin abord minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică.

Intervenţiile chirurgicale minim invazive în cancer se pot efectua în toate situaţiile, atât laparoscopic cât şi robotic, în special când scopul intervenţiei este cel curativ. Prin intermediul intervenţiilor minim invazive pacientul beneficiază de o serie de avantaje: pierderi sanguine mai mici, spitalizare redusă, rate mai mici de margini pozitive şi de conversie la chirurgia clasică.

Prin intermediul chirurgiei robotice, cazurile dificile tehnic, cu tumori localizate pelvin precum cancerele ginecologice, cancerele de prostată, pacienţii cu obezitate sau pacienţii cu tumori de rect inferior în cazul cancerelor colorectale, beneficiază de rate mai mari de succes terapeutic comparativ cu alte metode, datorită tehnologiei avansate a robotului chirurgical. Abordul robotic permite chirurgului să vizualizeze elementele anatomice ale regiunii abordate cu o claritate superioară, precum şi accesul mult mai facil în locurile greu accesibile prin chirurgia clasică.

Managementul integrat al pacientului oncologic

Afecţiunile oncologice reprezintă o arie de patologie complexă din medicină şi, pentru o gestionare corectă, necesită o bună colaborare între specialiştii implicaţi şi o analiză amănunţită a datelor medicale furnizate de investigaţiile efectuate.

Tratamentul oncologic integrează multiple specialităţi medico-chirurgicale în beneficiul pacienţilor, având scop curativ sau paliativ, în cazurile mai severe, iar pacientul oncologic trebuie să parcurgă mai multe etape, pentru a avea rezultate favorabile în combaterea bolii.

Atitudinea terapeutică se decide în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare formată din medici din diferite specialităţi (chirurgie, oncologie, imagistică, radioterapie, etc), în cadrul căreia se personalizează şi optimizează tratamentul în raport cu pacientul analizat, în funcţie de tipul cancerului, gradul de avansare tumoral şi comorbidităţile asociate.

Chirurgie oncologică la SANADOR

La SANADOR, pacienţii beneficiază de chirurgie oncologică la cele mai înalte standarde, atât prin intervenţii chirurgicale clasice, cât şi minim invazive, datorită tehnologiei de ultimă generaţie şi a echipelor anestezico-chirurgicale supraspecializate şi cu experienţă vastă în domeniu.

În cadrul Departamentului de Chirurgie oncologică SANADOR se efectuează toate tipurile de intervenţii chirurgicale cu rol curativ şi paliativ pentru tratamentul cancerului, pacienţii având acces la medici supraspecializaţi în chirurgia oncologică avansată, care practică intervenţii chirurgicale de mare anvergură, cu suportul departamentului de terapie intensivă dotat la standarde europene.

Centrul Oncologic SANADOR, parte integrantă a Spitalului Clinic SANADOR şi cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punct de vedere al complexităţii serviciilor medicale, pune la dispoziţia pacienţilor o gamă complexă de servicii integrate de diagnostic şi tratament al cancerului, dar şi de urmărire post-terapeutică. Fiecare caz este analizat de o comisie oncologică multidisciplinară, alcătuită din medici cu experienţă şi rezultate remarcabile, din domenii complementare: oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică, radiologie-imagistică medicală şi alte specialităţi, după caz.

viewscnt