Chirurgia hepato-bilio-pancreatică este o supraspecializare importantă, care s-a desprins din chirurgia generală, din cauza creşterii progresive a incidenţei patologiei oncologice a ficatului, ca urmare a necesităţii de a obţine rezultate foarte bune în aceste cazuri, în mod constant. De altfel, chirurgia ficatului este considerată a fi una dintre cele mai dificile, din chirurgia generală.
La SANADOR, chirurgia hepatică este componenta principală a Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice, celelalte domenii implicate fiind gastroenterologia, imagistica medicală, radiologia intervenţională, oncologia medicală, anestezia şi terapia intensivă, nutriţia, medicina de laborator. Specialiştii din toate aceste domenii fac front comun pentru o abordare multidisciplinară a patologiei hepato-bilio-pancreatice, beneficiarii fiind în primul rând pacienţii, care pot primi astfel tratamente complete şi eficiente.
Ficatul este un organ vital, care îndeplineşte numeroase funcţii fiziologice esenţiale. De aceea, atunci când apare necesitatea unei intervenţii chirurgicale, chirurgul va încerca mereu să conserve cât mai mult din parenchimul hepatic, pentru a asigura funcţionalitatea acestuia.
Bolile hepatice care au indicaţie chirurgicală pot fi benigne (adenoame, hiperplazii nodulare focale, hemangioame, chisturi hepatice) sau maligne (hepatocarcinom şi metastaze hepatice).
De ce este necesar un centru de excelenţă în boli hepatice?
Centrul Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice SANADOR a apărut datorită importanţei vitale a ficatului. Bolile hepatice sunt numeroase, cu diverse grade de severitate: boala ficatului gras, hepatitele de cauze virale, toxice-medicamentoase sau autoimune, tumorile benigne, boala polichistică hepatică ori abcesele.
Pentru diagnosticul prompt şi corect şi pentru tratatamentul optim al acestora, este nevoie de o reală colaborare între multe departamente medicale: gastroenterologie-hepatologie, chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic, analize de laborator, anatomopatologie, boli infecţioase, nutriţie, oncologie, radiologie imagistică medicală, radiologie intervenţională.
La SANADOR, un astfel de centru multidisciplinar s-a născut din dorinţa de a veni în sprijinul pacientului hepatic, pornind de la investigaţii de tip screening şi până la efectuarea de transplant hepatic, cu supravegherea pe termen lung a stării de sănătate a pacientului. Echipele medicale din cadrul acestui centru includ specialişti cu competenţe avansate în patologia hepatică, medici empatici, cu vastă experienţă clinică.
Chirurgia hepatică, parte a tratamentului multimodal pentru cancerul hepatic
Cancerul hepatic, la fel ca alte tipuri de cancer, beneficiază de tratament multimodal, care îmbină chimioterapia, radioterapia, imunoterapia şi chirurgia hepatică. Fiecare dintre aceste componente a înregistrat progrese semnificative, însă rolul chirurgiei hepatice în tratamentul cancerului hepatic rămâne unul definitoriu, rezecţia hepatică şi transplantul hepatic oferind cele mai bune şanse de supravieţuire pacientului oncologic. Şansele de supravieţuire sunt şi mai mari atunci când aceste proceduri terapeutice nu sunt practicate izolat, ci sunt integrate într-un tratament multimodal.
Rezecţia hepatică este procedeul chirurgical clasic, deschis, prin care se îndepărtează o porţiune din ficat. Operaţia este folosită cel mai des în tratamentul afecţiunilor hepatice maligne primare (hepatocarcinom), secundare (metastazele hepatice) şi al tumorilor de căi biliare extrahepatice, precum colangiocarcinomul (tumora Klatskin).
În funcţie de amploarea intervenţiei, rezecţiile hepatice pot fi segmentare sau lobare, extinse sau limitate, anatomice sau non-anatomice şi se pot folosi pentru prelevarea unei grefe care urmează să fie transplantată, intervenţie care se poate realiza şi minim invaziv, laparoscopic.
Înaintea efectuării unei astfel de intervenţii chirurgicale, se evaluează funcţia hepatică prin analize de laborator şi biopsii hepatice, pentru a verifica viabilitatea parenchimului hepatic, iar evaluarea ficatului se va face cu ajutorul investigaţiilor imagistice – ecografia abdominală, tomografie computerizată şi rezonanţă magnetică nucleară.
Transplantul hepatic la Spitalul Clinic SANADOR
Transplantul hepatic este o procedură chirurgicală prin care medicul chirurg înlocuieşte ficatul bolnav al pacientului cu un ficat sănătos de la un donator şi care se realizează doar în cazuri selecţionate, la pacienţii cu insuficienţă hepatică acută sau cronică în stadiul avansat, la cei cu metastaze hepatice care nu pot fi rezecate, limfom cu localizare hepatică sau în alte cazuri şi nu reprezintă un tratament de primă intenţie pentru nicio boală hepatică. Intervenţia se face doar în centre specializate, de către medici cu o vastă experienţă clinică.
La Spitalul Clinic SANADOR, în februarie 2020, echipa chirurgicală a Centrului Integrat de Excelenţă în Boli Hepatice, condusă de Prof. Dr. Irinel Popescu şi Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, a efectuat primul transplant hepatic de la donator viu, într-o unitate sanitară privată. Au urmat două noi intervenţii de transplant hepatic la SANADOR, cea mai recentă marcând chiar o premieră naţională, prin recoltarea asistată laparoscopic a hemificatului de la un donator viu.