Chirurgia urologică a beneficiat de o evoluţie impresionantă pe parcursul ultimelor două decenii, avansând de la intervenţii chirurgicale clasice, deschise şi opţiuni terapeutice medicamentoase limitate, la o gamă extinsă de tratamente minim invazive specializate. Progresul echipamentelor medicale a dus la implementarea şi standardizarea tehnicilor chirurgicale minim invazive şi a tratamentelor medicamentoase atât pentru afecţiunile frecvent întâlnite, precum incontinenţa urinară, cât şi pentru patologia oncologică renală şi genito-urinară.
Intervenţiile chirurgicale complexe, cu disecţii largi, sunt în multe cazuri înlocuite de intervenţii minim invazive de mare fineţe, care supun pacientul la traumatisme operatorii foarte mult diminuate. Mai mult, intervenţiile minim invazive urologice permit recuperarea rapidă a pacientului şi asigură un aspect estetic foarte mult îmbunătăţit, datorită inciziilor mici.
Tratamente moderne pentru litiaza urinară
Litiaza renală se manifestă prin prezenţa calculilor la nivelul căilor urinare, cu obstrucţia pasajului urinei, astfel că procesul fiziologic de micţiune se desfăşoară cu dificultate. Calculii urinari sunt depuneri de săruri minerale şi oligoelemente care s-au aglutinat şi fixat pe traiectul căilor urinare, de la rinichi şi până la vezica urinară. Aceste formaţiuni pot fi tratate modern, prin terapie medicamentoasă, prin proceduri non-invazive de fragmentare a calculilor sau, în cazurile complexe, prin intervenţie chirurgicală minim invazivă.
În prezent, se preferă tratamentul litiazei renale cu ajutorul procedurilor minim invazive:
- Litotriţia extracorporală cu unde de şoc (ESWL) – o procedură non-invazivă ultramodernă, cu multiple avantaje pentru pacient (fără anestezie, fără incizii şi fără durere), care fragmentează calculii urinari pentru a fi eliminaţi spontan odată cu procesul fiziologic de micţiune în zilele următoare procedurii.
- Litotriţia laser prin ureteroscopie semirigidă sau flexibilă – o metodă minim invazivă modernă şi foarte eficientă care distruge calculii urinari cu ajutorul laserului asociat unui ureteroscop flexibil digital introdus prin orificiul anatomic uretral, fără a practica incizii chirurgicale percutanate.
- Nefrolitotomia percutană (NLP) – o metodă modernă de tratament minim invaziv al litiazei intrarenale, care fragmentează şi îndepărtează calculii cu diametrul foarte mare, de peste 2 cm, cu ajutorul unui endoscop performant introdus la nivel lombar, imediat lângă rinichi, printr-o incizie foarte mică.
Chirurgia urologică oncologică
Tratamentele chirurgicale urologice constituie indicaţia de primă intenţie în planul terapeutic al cancerelor din sfera urologică – cancerul de vezică urinară, tumorile renale, cancerul de prostată. Deoarece fiecare tip de cancer urologic are propriile caracteristici, tehnicile chirurgicale moderne urmăresc atât tratamentul cu viză curativă, cât şi rezultatele postoperatorii cât mai puţin traumatizante pentru pacient. Opţiunile minim invazive sunt laparoscopia şi chirurgia robotică.
Intervenţiile laparoscopice folosesc tehnici specializate minim invazive şi incizii multiple de mici dimensiuni, prin care se introduc instrumente tubulare chirurgicale pentru efectuarea propriu-zisă a operaţiei.
Chirurgia robotică urologică îi permite chirurgului să opereze şi să vizualizeze în detaliu elemente anatomice aflate în locuri greu accesibile prin chirurgia clasică şi îi oferă posibilitatea de a exciza complet tumorile indiferent de extensia tumorală.
Chirurgia urologică pentru afecţiunile prostatei
Prostata este o glandă a sistemului reproducător masculin care poate fi afectată atât de afecţiuni benigne, cât şi de patologii maligne. Creşterea în dimensiuni a prostatei (hiperplazia benignă de prostată sau adenomul de prostată) are indicaţie de tratament chirurgical urologic atunci când tratamentul medicamentos nu mai este eficient sau atunci când apar complicaţiile specifice (imposibilitatea de a urina, cu insuficienţă renală).
Dintre toate afecţiunile oncologice ale aparatului urinar, cancerul de prostată este afecţiunea diagnosticată cel mai frecvent, fiind una dintre cauzele importante de mortalitate la bărbat. Diagnosticul de acurateţe al cancerului de prostată şi stabilirea grupului de risc oncologic în vederea stabilirii tratamentului se realizează cu ajutorul examinării prin rezonanţă magnetică de tip multiparametric şi al biopsiei prostatice de fuzuine („fusion biopsy”).
Tratamentul chirurgical curativ al cancerului de prostată este prostatectomia radicală cu limfadenectomie pelvină extinsă. Alegerea tipului de intervenţie chirurgicală şi în special a metodei chirurgicale (clasică, laparoscopică sau robotică) se face în funcţie de stadiul tumoral.
Tratamentele chirurgicale urologice moderne sunt asistate robotic, cu ajutorul unui echipament avansat care oferă mai multă precizie operatorie pentru chirurg, dar şi mai multe beneficii pentru pacient (spitalizare mai scurtă, complicaţii mai puţine, sângerări şi dureri reduse, recuperare rapidă, cicatrici mai mci şi mai puţin vizibile, etc.). Astfel, în prezent, după o selecţionare atentă a pacienţilor, prostatectomia radicală pentru tratamentul cancerului de prostată se face de primă intenţie, spre avantajul pacientului, cu ajutorul intervenţiilor asistate robotic.
Urologie la Spitalul Clinic SANADOR
La SANADOR, pacienţii beneficiază de intervenţii chirurgicale urologice efectuate la cele mai înalte standarde, atât prin intervenţii minim invazive moderne, de mare complexitate, cât şi prin chirurgie deschisă, atunci când nu este indicată intervenţia minim invazivă. Datorită tehnologiilor de ultimă generaţie şi echipelor anestezico-chirurgicale supraspecializate şi cu expertiză vastă, tratamentul afecţiunilor aparatului urinar se practică la standarde internaţionale.
Intervenţiile chirurgicale robotice urologice sunt realizează în cadrul Spitalului Clinic SANADOR cu ajutorul sistemului de chirurgie robotică da Vinci Xi, cel mai avansat echipament folosit la momentul actual pentru intervenţii chirurgicale urologice complexe:
- Prostatectomii radicale cu limfodisecţie pelvină pentru cancerul de prostată
- Nefrectomii parţiale sau totale pentru tumorile renale
- Excizia chisturilor cu localizare renală
- Cistectomia radicală pentru tumorile de vezică urinară
- Pieloplastia (reconstrucţia) căilor excretoare urinare
- Reimplantarea uretero-vezicală.