Colegiul Medicilor a abrogat o decizie din 2008 care permitea anumitor medici să continue activitatea peste vârsta legală de pensionare, dupână la 70 de ani. Decizia nu mai era necesară după modificarea legislaţiei, în 2019 şi 2021.
Astfel, organismul profesional a abrogat decizia Consiliului naţional al Colegiului Medicilor
nr. 4/2008, privind continuarea activităţii medicale peste vârsta legală de pensionare.
Aceasta prevedea că medicii se pensionează la vârsta de 65 de ani, însă anumite categorii de medici pot continua activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani, la cerere.
Decizia nu mai era de actualitate, după ce o lege intrată în vigoare în 2019 prevede că vârsta de pensionare a medicilor a fost majorată de la 65 la 67 de ani, însă doar la cerere.
Ulterior, ordonanţa guvernului nr. 18/2021 a adus noi modificări legate de pensionarea medicilor.
Astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, medicii se pot pensiona în condiţiile prevăzute de legislaţia privind sistemul unitar de pensii publice, dar se pot pensiona la vârsta de 67 de ani, la cerere.
"Cererea privind menţinerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune de către medic la unitatea angajatoare, în vederea aprobării, sau, după caz, se notifică casei de asigurări de sănătate de către medicul care se află în relaţie contractuală în mod direct cu aceasta, cu cel puţin 15 zile înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute de legislaţia privind sistemul unitar de pensii publice", prevede varianta actuală a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, după ultimele modificări.
Totuşi, legislaţia prevede şi posibilitatea continuării activităţii după vârsta de 67 de ani.
"Prin excepţie (...), medicii care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene sau a municipiului Bucureşti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, îşi pot continua activitatea, după împlinirea vârstei de 67 ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti şi de CMR, prin colegiile judeţene ale medicilor sau al municipiului Bucureşti, pe baza certificatului de sănătate", mai prevede legea nr. 95/2006.