Colegiul Medicilor a transmis joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, că România are nevoie de trei elemente esenţiale pentru populaţia, pentru pacienţi şi pentru a opri exodul medicilor: politici viabile în domeniul sănătăţii, investiţii în spitale şi programe de prevenţie a celor mai frecvente boli.
Reprezentanţii CMR subliniază că Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată anul acesta "într-un context destul de dificil", ca urmare a pandemiei de Covid-19.
"În continuare, cu toţii, medici, personal medical, pacienţi, societate, trebuie să fim precauţi şi prudenţi. Nu trebuie să uităm că, în cei peste doi ani de pandemie, medicii şi întreg personalul sanitar s-au aflat în prima linie şi s-au implicat, de multe ori până la epuizare, pentru a reda sănătatea pacienţilor”, a declarat preşedintele Colegiului, prof. univ. dr. Daniel Coriu.
"Astăzi avem şi un context geopolitic complicat, dar despre sănătate trebuie să vorbim zi de zi. Astfel se pot realiza strategii care să pună sănătatea ca domeniu prioritar în politicile naţionale", a completat prof. Coriu.
Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată în fiecare an pe data de 7 aprilie, evidenţiază o temă de sănătate specifică unui domeniu prioritar pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În 2022, tema Zilei Mondiale a Sănătăţii este: „Planeta noastră, sănătatea noastră”
În acest context, reprezentanţii Colegiul Medicilor din România se alătură mesajului internaţional şi atrag atenţia că sănătatea populaţiei este în strânsă legătură cu sănătatea mediului înconjurător, a planetei în ansamblu.