Colegiul Medicilor din România (CMR) doreşte schimbarea sistemului actual de gestionare a greşelilor medicale, pentru a crea premisele învăţării din erori.
Astfel, CMR a anunţat că a lansat o serie de dezbateri publice pe tema greşelilor medicale şi drepturilor pacienţilor, în situaţia în care o greşeală asociată asistenţei medicale le produce prejudicii.
"În acest moment, în sistemul medical românesc nu sunt create premisele învăţării din greşeli, o condiţie necesară pentru îmbunătăţirea calităţii actului medical. De asemenea, modul de soluţionare a acuzaţiilor de malpraxis medical nemulţumeşte atât medicii, cât şi pacienţii", arată Colegiul, într-un comunicat.
Prin dezbaterile propuse, CMR doreşte să permită identificarea problemelor şi apoi a soluţiilor necesare îmbunătăţirii sistemului actual de gestionare a greşelilor medicale în România.
Întregul demers se desfăşoară sub auspiciile Academiei Române, ca urmare a importanţa temei pentru întreaga societate.
Prima întâlnire relevantă a avut loc in Aula Academiei Române în 14 septembrie 2022 şi a reunit conducerile Colegiului Medicilor, Colegiului Medicilor Bucuresti, Colegiului Medicilor Stomatologi din România, reprezentanţii celor şase universităţi de medicină si farmacie şi a peste 50 de societăţi profesionale medicale.
Potrivit CMR, discuţiile au fost centrate pe nevoia unor schimbări de impact la nivel de sistem, în direcţia îmbunătăţirii calităţii actului medical şi a relaţiei medic-pacient.
Participanţii consideră că este nevoie de o mai bună funcţionare a mecanismelor de despăgubire a victimelor unor greşeli medicale şi de o mai mare implicare a sistemului de asigurări în despăgubirile acordate în caz de malpraxis medical.
La a doua întâlnire, din 2 noiembrie 2022, invitaţii au prezentat exemple de utilizare a greşelilor ca mecanism de învăţare în aviaţia militară şi civilă, domeniu apropiat celui medical ca expunere la risc, precum şi în practica medicală din Franţa.
"Participanţii au subliniat importanţa raportării voluntare şi analizei detaliate a greşelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor şi a îmbunătăţi calitatea actului medical. Pe de altă parte, s-a subliniat că nu trebuie neglijate drepturile pacienţilor care suferă din cauza acestor greşeli şi au fost prezentate limitele mecanismelor juridice actuale destinate apărării acestor drepturi", arată Colegiul.
Unii dintre participanţi au subliniat că actualele condiţii din sistemul medical românesc accentuează stresul şi suprasolicitarea medicilor, favorizând apariţia greşelilor.
"Pericolul este practicarea medicinei defensive şi emigraţia masivă a medicilor, mai ales a celor tineri, cu consecinţe negative pe termen lung asupra sistemului de sănătate din România", arată CMR.
Reprezentanţii pacienţilor au susţinut necesitatea unor mecanisme şi proceduri de mediere în locul escaladării la nivel penal al unor cauze de malpraxis.
Toţi participanţi au agreat că în cazul în care o greşeală medicală a cauzat suferinţă sau un prejudiciu pacientului, acesta are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensaţii financiare pentru repararea suferinţei cauzate. În acest sens, ar fi necesare modificări legislative care să permită o soluţionare mult mai rapida a procedurilor judiciare pentru atingerea acestui scop.
"În plus, în cazul greşelilor grave sau repetate, se impune ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alţi pacienţi", menţionează Colegiul.
Dezbaterile vor continua în perioada următoare, la nivel naţional, următoarele întâlniri fiind programate în 16 noiembrie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara, şi în 23 noiembrie, la Universitatea “George Emil Palade” din Târgu Mureş. În lunile ianuarie şi februarie 2023, aceste dezbateri publice vor continua în Cluj, Iaşi şi Craiova.