Conf. dr. Alexandra Cucu, INSP: În sistemul public din România avem 45 de osteodensimetre şi se fac anual 18.000 de examinări

Conf. dr. Alexandra Cucu, INSP: În sistemul public din România avem 45 de osteodensimetre şi se fac anual 18.000 de examinări

Osteodensitometria (DEXA) este o investigatie importantă din perspectiva diagnosticării cât mai precoce a osteoporozei, deoarece cu ajutorul ei se poate determina densitatea osului şi implicit rezistenţa lui. Iar românii ar trebui să facă DEXA, atunci când le recomandă medicii, având în vedere frecvenţa osteoporozei în rândul populaţiei.

,,Estimările ne spun că aproximativ 1.000.000 de români au osteoporoză sau osteopenie, deci practic această afecţiune este a treia în ierarhia patologiilor ca prevalenţă în ţara noastră”, a mărturisit la cea de-a doua ediţie a dezbaterii ,,Osteoporosis 360” conf. univ. dr. Alexandra Cucu, de la UMF Carol Davila, Directorul Centrul Naţional pentru Evaluarea şi Promovarea Stării de Sănătate din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP)

Organizată de redacţia 360medical.ro, manifestarea care face parte din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici, terapii, a adus la aceeaşi masă mai mulţi specialişti români care au vorbit despre osteoporoză, o boală subdiagnosticată şi netratată în multe ţări.

 ,,În România, în sistemul public avem 45 de osteodensimetre şi se fac 18.000 de examinări anual, apropo de posibilitatea diagnosticului precoce şi intervenţie precoce”, a atras atenţia conf. dr. Alexandra Cucu.

Potrivit datelor prezentate de directorul Centrul Naţional pentru Evaluarea şi Promovarea Stării de Sănătate, în fiecare an aproximativ 4500 de români se confruntă cu fracturi de şold din care 3400 sunt femei. ,,Desigur că genul feminin este de 5 ori mai afectat decât cel masculin”, a completat medicul.

La nivel mondial, osteoporoza produce o fractură la fiecare 3 secunde. Din perspectiva dizabilităţii şi a decesului prematur, măsurată prin DALI, osteoporoza se clasează în primele 10 afecţiuni, după bolile cardiovasculare, tumori, leziunile fără intenţie.

,,Osteoporoza şi densitatea minerală osoasă fac parte din primii factori de risc pentru Dali pentru dizabilitate şi deces premature. Noi, sănătatea publică, facem monitorizare, adică colectăm datele agregate de la medicii de familie, de la spitale, de la ambulatoriile de specialitate. Nu e suficient. Trebuie făcută o supraveghere şi o înţelegere şi o depistare activă a densităţii osoase, a deficitului de vitamina D, a riscului individual de osteoporoză”, a atras atenţia conf. univ. dr. Alexandra Cucu, de la UMF Carol Davila.

Este necesară adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe tot parcursul vieţii astfel încât atunci când ajungem la vârsta la risc pentru osteoporoză să fim pregătiţi şi din perspectiva masei musculare şi acelei osoase, e de părere experta în sănătate publică.

 ,,Ce mai putem face? Politici, strategii şi planuri de acţiune. Ministerul Sănătăţii are un program pe care l-a iniţiat de curând de depistare deficitului de vitamina D şi el este un pilon important pe care cu siguranţă se va construi şi completa. Îmi spuneau colegii mei care au fost în Norvegia recent că asistentele din centrele comunitare de la ei distribuiau şi suplimentau aportul de vitamină la copiii din comunitate. Poate cel puţin în în cazul comunităţilor vulnerabile şi la noi ar putea fi o măsură.  O altă direcţie ar fi strategia de îngrijiri de lungă durată pe care Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale o are în elaborare. O astfel de strategie va avea şi Ministerul Sănătăţii. Deci, cred că şi aici ar fi loc în care depistarea precoce, intervenţia, suplimentarea, sprijinul pentru sistemul de identificare şi tratament, recuperare a osteoporozei să fie întărit”, a mai spus directoarea Centrul Naţional pentru Evaluarea şi Promovarea Stării de Sănătate din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Mai puteţi citi

Dr. Cristina Căpăţînă, Coordonatoarea programului naţional de screeening al vitaminei D: Un status normal al vitaminei D este mai degrabă excepţie decât regulă

Prof. dr. Cătălin Codreanu, reumatolog: Osteoporoza nu este deloc o exclusivitate feminină

Dr. Cristina Căpăţînă, endocrinolog: Un deficit sever de vitamină D are consecinţe uneori chiar ireversibile

De la acelaşi eveniment puteţi urmări şi VIDEO Diana Loreta Păun: Constat o lipsă de prioritizare a osteoporozei pe agenda de sănătate, inclusiv din perspectiva resurselor alocate

viewscnt