O nouă dezbatere online pe tema bolilor cardiovasculare, organizată de redacţia 360medical.ro, va avea loc pe 22 septembrie, începând cu ora 18. Este prima ediţie a evenimentului Cardio360 şi aduce în prim plan câteva dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, fibrilaţia atrială. Conf. univ. dr. Camelia Diaconu, şefa Clinicii de Medicină Internă de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, a confirmat participarea la dezbaterea, care face parte din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii.
În România, 4,7% din populaţia adultă suferă de insuficienţă cardiacă, cea mai gravă afecţiune din spectrul bolilor cardiovasculare. ,,Insuficienţa cardiacă cronică reprezintă o problemă globală de sănătate, cu prevalenţă ridicată, fiind stadiul “terminus” de evolutie al majorităţii bolilor cardiace cronice. Diagnosticul insuficienţei cardiace se stabileşte plecând de la simptomele bolnavului, acestea fiind reprezentate în principal de dispnee, scăderea capacităţii de efort fizic, apariţia edemelor membrelor inferioare. Examenul clinic se completează întotdeauna cu investigaţii de laborator şi imagistice, în urma cărora se stabileşte un diagnostic de certitudine. Identificarea cauzei insuficienţei cardiace este extrem de importantă, întrucât tratamentul trebuie să se adreseze în primul rând acestei cauze”, a precizat pentru 360medical.ro conf. univ. dr. Camelia Diaconu, de la Spitalul Floreasca.
Conform statisticilor, o persoană din două, diagnosticată cu insuficienţă cardiacă decedează în primii 5 ani de la diagnostic. 2 din 3 pacienţi cu insuficienţă cardiacă sunt reinternaţi în spital în maxim 1 an de la externare, în condiţiile în care o treime din cazuri ajung la spital în stadii agravante ale bolii.
,,În ciuda faptului că insuficienţa cardiacă este o afecţiune cunoscută de foarte mult timp, progresele cardiologiei moderne scot la lumină noi faţete ale acestei boli, ca şi noi oportunităti de diagnostic şi tratament”, a mai spus conf. dr. Camelia Diaconu.
Cel mai recent ghid de tratament al Societăţii Europene de Cardiologie aduce recomandări terapeutice noi pentru bolnavul cu insuficienţă cardiacă la care va face referire şi conf. dr. Camelia Diaconu, medic primar medicină internă şi cardiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila”.
,,Din fericire, în ultimii ani au apărut terapii importante pentru insuficienţa cardiacă şi mă refer atât la tratamentele cu diferite medicamente pe care le avem la dispoziţie, cât şi la tratamentele cu diferite dispozitive care ajută inima să aibă o funcţie mai bună”, a afirmat medicul.
Dacă aveţi întrebări pentru conf. dr. Camelia Diaconu, puteţi să le puneţi sub formă de comentarii sau mesaje pe pagina de facebook 360medical.ro în timpul dezbaterii, care va fi transmisă live pe siteul 360medical.ro, pe youtube şi pe pagina de facebook. La eveniment vor fi prezenţi speakeri care activează în cardiologie, medicină internă, medicină de familie, dar şi experţi în sănătate publică, reprezentanţi ai autorităţilor şi ai asociaţiilor de pacienţi.