Conf. dr. Roxana Bohîlţea, preşedintele SRMP, prima societate medicală dedicată exclusiv prevenţiei: Milităm pentru crearea centrelor de screening

Conf. dr. Roxana Bohîlţea, preşedintele SRMP, prima societate medicală dedicată exclusiv prevenţiei: Milităm pentru crearea centrelor de screening

Lansarea academică a Societăţii Române de Medicină Preventivă (SRMP) a adus o veste bună atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Primul program complet de educaţie academică privind prevenţia bolilor oncologice şi cronice, dedicat atât medicilor specialişti şi rezidenţi, studenţilor, cât şi publicului larg va demara în luna martie a acestui an.

Conf. Dr. Roxana Bohîlţea, Preşedinte al SRMP, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a declarat că prevenţia prinde contur în România.

Felicitări pentru lansarea Societăţii şi a programului gratuit de cursuri privind prevenţia bolilor oncologice şi cronice, dedicat medicilor. Ce îşi propune SRMP?

Aceasta este prima societate proactivă destinată exclusiv prevenţiei, în care încercăm să promovăm conceptul de medicină preventivă, să promovăm şi să susţinem programele de screening şi de diagnostic precoce în toate specialităţile medicale. Aici este cheia şi am deja suport din partea multor societăţi similare, societăţi medicale care vor să ne întindă o mână şi să ne reunim pe segmentul de prevenţie astfel încât să fim cu un pas înaintea bolii. Asta este ceea ce ne dorim, dar această schimbare de mentalitate trebuie să vină şi din partea populaţiei. Este un un element absolut esenţial pentru ca aceste programe să funcţioneze.

Care sunt primele activităţi pe care le veţi demara?

Vom începe cu marcarea zilei de conştientizare asupra infecţiei HPV şi a Zilei Internaţionale a Femeii prin desfăşurarea unei caravane într-o unitate de învăţământ gimnazial şi liceal. Cu ocazia Zilei Mondiale dedicate Sindromului Down vom realiza primul workshop live dedicat conectării specialiştilor din domeniul medicinei materno-fetale cu neonatologi şi cu chirurgi pediatri. Ne interesează foarte mult să dezvoltăm comunicarea între specialităţile noastre şi să comunicăm aceste trasee pacienţilor, astfel încât odată ce au păşit pragul unui cabinet în care au primit un diagnostic de malformaţie fetală, să fie preluaţi sau să ştie cărui for şi cărui domeniu se adresează pentru a fi trataţi în siguranţă mai departe.

Există această slabă interconexiune atât între specialişti, cât şi între unităţile în sine, între elementele sistemului sanitar care în sine funcţionează. Suntem foarte buni specialişti, de exemplu, în medicină materno-fetală şi cu toate acestea, un diagnostic odată pus, deşi l-am pus corect, deşi am muncit mulţi ani pentru a a reuşi să facem un diagnostic precoce în medicină materno-fetală, mai departe lipseşte comunicarea cu cei care vor prelua copilul şi se vor ocupa de el pe mai târziu.

Mai exact cu ce veţi începe în acest domeniu?

Vom începe cu bolile cardiovasculare. Chirurgia cardiovasculară are nevoie de suport şi are nevoie de dezvoltare. Sunt o mână de oameni care se zbat şi duc tot greul în centrul din Bucureşti şi în centrul de la Târgu Mureş. Este mult prea puţin pentru necesităţile acestei ţări.

Apoi, luna mai este dedicată cancerului de piele şi sănătăţii mintale materne, aşa că va fi marcată prin organizarea de webinarii tematice în colaborare cu specialiştii din dermatologie, psihiatrie şi cu psihologi.

Anual, pe data de 4 februarie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului. Veţi pleda pentru screening?

Societatea şi-a propus încă de la înfiinţare susţinerea necesităţii centrelor de screening, tocmai pentru că în acest moment vorbim de screening pentru cancerul colorectal, pentru cancerul de col, pentru cancerul mamar, la care se adaugă screening-ul pentru cancerul pulmonar, care este principala cauză de mortalitate la ambele sexe. Da, şi cancerul de prostată. Iată sunt 5 programe de screening.

Dacă vom trimite pacientul de fiecare dată către medicul de familie să-şi obţină trimiterea de la medicul de familie, să se ducă în fiecare dintre aceste specialităţi să-şi facă screening,  practic, concediu de odihnă al unei persoane angajate va fi insuficient pentru a atinge aceste screening-uri.

Milităm pentru crearea de centre de screening, centre care trebuie să fie conectate cu baza de date a evidenţei populaţiei şi cu registrele de cancer, registru de boli rare, registru de diabet, registru de malformaţii fetale. Toate aceste registre sunt inoperante la acest moment. În România, din anul 2008 de exemplu, nu mai figurează registrul naţional de cancer. Noi, din acest motiv, avem date statistice insuficiente, raportate Uniunii Europene, raportate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Nu ştim încotro să ne îndreptăm politicile de sănătate, pentru că ne lipsesc datele statistice. În momentul în care aceste date vor fi, când va exista un registru de screening şi aceste date vor putea fi comunicate INSP-ului atunci va exista statistică, va exista comunicare de date şi vom şti unde suntem, în ce situaţie suntem şi unde trebuie investit şi ce trebuie corectat.

Programul de educaţie lansat pe 25 ianuarie 2023 de către proaspăt înfiinţata Societate Română de Medicină Preventivă (SRMP) va începe pe data de 8 martie şi se va desfăşura pe parcursul întregului an 2023. Participarea la cursuri este gratuită pentru toţi medicii primari, specialişti, rezidenţi de la specialităţi precum Ginecologie, Neonatologie, Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Pediatrie, Urologie, Gastroenterologie, Psihiatrie, Dermatologie, Oftalmologie, Chirurgie Generală, Oncologie, Pneumologie, cât şi pentru pacienţi.

Înscrierile în acest program se vor  face pe site-ul www.srmp.ro.

viewscnt