Mulţi pacienţi cu cancer colorectal sunt trataţi ca urgenţe medicale şi sunt diagnosticaţi în timpul intervenţiei chirurgicale, ceea ce reprezintă o provocare pentru medici, a declarat conf. univ. dr. Dana Stănculeanu, şef secţie oncologie medicală, Institutul Oncologic Bucureşti, în cadrul emisiunii 360MEDICAL, difuzată la B1 TV.
Cancerul colorectal este tipul de cancer care se dezvoltă la nivelul intestinului gros şi reprezintă o importantă problemă de sănătate, ocupând locul al treilea printre cele mai frecvente afecţiuni oncologice în întreaga lume.
Printre factorii care favorizează apariţia acestui tip de cancer se numără vârsta, prezenţa de polipi colonici, antecedente de boli inflamatorii intestinale, alimentaţia bogată în grăsimi, obezitatea, sedentarismul, fumatul, dar şi moştenirea genetică. Conform studiilor, peste 95% din cancerele de colon şi de rect sunt de tipul adenocarcinom - tipul histologic al dezvoltării tumorale din interiorul colonului şi rectului.
"În ultimii ani, în ţara noastră şi în lume s-a schimbat stilul de viaţă şi, din nefericire, consumul de carne roşie, de alcool, tutun şi obezitatea stau la baza apariţiei cancerului colorectal", a declarat conf. univ. dr. Dana Stănculeanu.
Alţi factori de risc sunt istoricul familial şi predispoziţia genetică, spun specialiştii, care recomandă persoanelor care au avut în familie cazuri de cancer să se prezinte la un screening.
Prognosticul este cu atât mai bun cu cât această formă de cancer este depistată într-un stadiu incipient, însă există şi alţi factori care pot interveni.
"Prognosticul variază în funcţie de momentul în care s-a pus diagnosticul. Un pacient cu un cancer colorectal care a fost diagnosticat are nevoie, în marea majoritate a cazurilor, de tratamente suplimentare. Fără discuţi,e prognosticul depinde de mai multe rezultate: date de intervenţia chirurgicală, de sediul tumorii, de invazia ganglionilor, de prezenţa sau nu a proliferărilor tumorale, de modificările moleculare", a afirmat conf. dr. Stănculeanu.
Din păcate, mulţi pacienţi sunt diagnosticaţi în stadii târzii ale bolii şi sunt trataţi ca urgenţe medicale.
"Din păcate, majoritatea pacienţilor noştri sunt diagnosticaţi ca urgenţă medicală. Practic, ajung într-un serviciu de chirurgie cu un diagnostic de urgenţă, cu ocluzie, peritonită sau oricare altă urgenţă care ţine de sfera digestivă şi, în momentul intervenţiei chirurgicale, se constată că este cancer", a explicat conf. univ. dr. Dana Stănculeanu.
În România, circa 13.000 de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal în 2020, ultimul an pentru care există date disponibile.
"Vorbim de o boală care apare preponderent după vârsta de 50 de ani. Dacă vorbim de incidenţă, în ultimii ani s-a constatat că aceasta a scăzut la grupa de vârstă de peste 65 de ani. (...) Îngrijorătoare sunt creşterile atât la incidenţă, cât şi la ratele de deces în cazul persoanelor cu vârsta de sub 50 de ani", a spus dr. Nicolae Fotin, în aceeaşi emisiune.
Puteţi urmări integral înregistrarea emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical.ro: