Conf. univ. dr. Diana Păun: În România, cele mai multe cazuri de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate, când puţine lucruri se pot face

Conf. univ. dr. Diana Păun:  În România, cele mai multe cazuri de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate, când puţine lucruri se pot face

Cele mai multe cazuri de cancer de sân sunt depistate în România în stadii avansate de boală, când puţine lucruri se mai pot face, potrivit consilierului prezidenţial pentru Sănătate, conf. univ. dr. Diana Păun, care a avertizat că "românii se tem să afle un diagnostic sever".

În România, în fiecare an circa 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân şi peste 3.000 mor din cauza bolii.

"Cu cea mai mare incidenţă din toate tipurile de cancer şi principala cauză de mortalitate prin cancer la femei, cancerul de sân ar trebui să fie în centrul atenţiei noastre. Diagnosticul precoce al cancerului poate fi salvator, cu toate acestea, cel puţin în România, cele mai multe cazuri sunt depistate în stadii avansate de boală, când prea puţine lucruri se pot face", a afirmat Diana Păun, în cadrul unei dezbateri organizate la Ambasada SUA, citată de Agerpres.

"Concluziile unui studiu internaţional privind barierele în calea detectării precoce menţionează că acestea sunt complexe şi depăşesc comportamentele individuale. (...) Românii se tem să afle un diagnostic sever", a completat consilierul prezidenţial.

Alte bariere structurale în calea depistării precoce sunt lipsa unei politici coerente privind cancerul, capacitatea slabă de asistenţă medicală, în special în regiunile defavorizate, distanţa, sărăcia şi lipsa de informare.

Oficialul a pledat pentru un efort concentrat, care să implice autorităţile, asociaţiile de pacienţi şi profesioniştii din sistem, pentru a găsi soluţii personalizate destinate oraşelor mari şi populaţiilor vulnerabile.

Planul naţional de combatere a cancerului, lansat în ianuarie la Administraţia Prezidenţială şi preluat într-o iniţiativă legislativă, şi legea privind ziua supravieţuitorului de cancer reprezintă paşi importanţi în lupta împotriva cancerului, potrivit consilierului prezidenţial.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2020, 2,3 milioane de femei au fost diagnosticate cu cancer de sân şi au fost înregistrate 685.000 de decese la nivel global.

viewscnt